Arbiter wil vriend zijn van alle voetballers

Pierluigi Collina leidt morgenavond de eerste wedstrijd in de kwartfinales van de UEFA Cup tussen PSV en Feyenoord. Het had slechter gekund: De Italiaan geldt sinds het EK 2000 als een aanhanger van het poldervoetbal....

EEN SCHEIDING die de ganse schedel bedekt, prachtige soepogen onder donzige wenkbrauwen, een ingevallen gelaat dat doet denken aan 'De Schreeuw' van Munch: Pierluigi Collina is een opvallende verschijning op de voetbalvelden.

Toch was het niet om zijn uiterlijk alleen en evenmin om het feit dat hij een gepantserde onkwetsbaarheid uitstraalt dat de federatie voor voetbalhistorie en -statistiek meende dat er in 2001 geen arbiter was die zo goed zijn (bij-)vak verstond als Collina.

De 42-jarige Italiaan studeerde aan de universiteit van Bologa economie. Hij deed dat zo bekwaam dat hij volgens zijn eigen website met de hoogste cijfers afstudeerde en thans als financieel adviseur een meer dan goedbelegde boterham verdient. Voor de uitverkiezing van arbiter van het jaar kreeg hij 1129 stemmen en bleef daarmee de Zweed Frisk en de Deen Nielsen ruim voor.

Het was alweer de vierde keer dat Collina werd uitverkoren als scheidsrechter van het jaar en niet weinige kenners verwachten dat de Italiaan nog wel vaker de meeste stemmen zal trekken. Omdat hij nu eenmaal een opvallend type is, opvallend goed en consequent fluit én opvallende teksten afscheidt.

In oktober 2000 liet Collina in het voetbalmaandblad Johan optekenen hoe hij tegen het vak van scheidsrechter aankijkt. 'Fluiten is niet', zei hij, 'een van beide partijen gelijk geven. De scheidsrechter moet situaties toetsen aan het reglement. Ik ben gedurende de wedstrijd eigenlijk constant in gesprek met de regels. Mag dit wel, mag dat niet? De moeilijkheid is de juiste interpretatie te vinden. Daarbij doet mijn persoonlijke mening er niet toe. Ik kan wel vinden dat een gele kaart voor een speler die na een doelpunt zijn shirt uittrekt onzinnig is, maar dat is onbelangrijk. De regels spreken wat dit betreft voor zich: de speler mag dit niet doen en dus moet ik hem straffen.'

Collina is geliefd bij voetbalstatistisci en er zijn ook spelers die met hem weglopen, maar hij heeft uiteraard ook vijanden. Vooral in Tsjechië dat moeilijk zal kunnen vergeten dat Collina op zondagavond 11 juni anno 2000 opzichtig partij trok voor het Nederlands elftal dat in een moeizaam EK-gevecht was gewikkeld met elf stugge Tsjechen.

Hij zag een strafschop in een al te opzichtige nepduik van Ronald de Boer. Het presentje leverde het elftal van bondscoach Rijkaard de eerste drie punten op.

Daags na het het duel eerde Rotterdam de redder des vaderlands met een oranje gekleurd portret op de Maasboulevard, maar de Tsjechen verfoeiden en beschimpten hem. In kranten werd hij uitgemaakt voor 'slager', 'Mussolini' en 'moordenaar van het voetbal' en in een dagblad werd een spotprent afgedrukt: Collina die een mes prikt in de rug van een Tsjechische voetballer.

Toch wil Collina maar al te graag de geschiedenisboeken in als vriend van alle spelers. 'Heel mijn streven is erop gericht om niet als een vijand te worden beschouwd. Daarnaast wil ik bereiken dat de scheidsrechters de spelers niet langer als hun tegenstanders beschouwen. Voetballers moeten elkaar bestrijden en niet de scheidsrechter. Hopelijk zal ik dat nog beleven.'

Opvallend in dit verband is dat Collina er niet voor terugdeinst nu en dan spelersonvriendelijk gedrag te vertonen. Hij gaat fysiek contact niet uit de weg als dat nodig is om een speler van zijn gelijk te overtuigen, schreeuwt delinquenten tot de orde en niet zelden lijken zijn ogen vuur te spuwen.

'Soms raak ik verwikkeld in een twistgesprek en moet ik mijn macht laten gelden.'

Collina wil maar gezegd hebben dat hij een mens is en geen machine en dat wedstrijden toch vooral door levende wezens moeten worden geleid. 'Ondanks de presentie van enorme hoeveelheden tv-camera's is het moeilijk de juiste beslissing te nemen. Fouten van arbiters horen bij de sport. Wanneer voetbal perfect is, is voetbal dood. Voetbal moet geen computerspel worden. Dat zou het einde betekenen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden