Arbeidsvitaminen voor managers

Vermoedt drs. P de diepere lagen die managers kunnen ontdekken in zijn lied Veerpont? Weet Ray Charles dat zijn Hit the Road, Jack menig leidinggevende tot steun kan zijn als iemand ontslag moet worden aangezegd?...

Bart Dirks

Pieter Winsemius realiseerde het zich in elk geval wel. De oud-minister van VROM, voormalig voorzitter van Natuurmonumenten en nu hoogleraar en firmant bij adviesbedrijf McKinsey, ontpopt zich als dj in Ik kan het niet alleen - Top-100 voor managers (Balans; fl 29,50). De titel verwijst naar een nummer van De Dijk uit 1989, de bundel is volgens Winsemius 'geboren uit een ingeving en geschreven met een knipoog'.

Die knipoog maakt de smartlap Moeder, hoe kan ik je danken van de Zangeres Zonder Naam tot loflied op het hoofdkantoor. 'De toegevoegde waarde van de moeder spitst zich toe op drie punten', doceert Winsemius. Ten eerste is er de 'financierings- en managementondersteuning' (Geen ander dan jij/ was zo goed voor mij/ in vreugde en in leed); dan volgt het 'strategisch klankbord en de voortdurende aandacht bij de tactische uitvoering van de plannen' (De Zangeres smartlapt: Je denkt slechts aan mij/ Je hebt zonder klagen/ m'n zorgen gedragen/ niet een was zo goed als jij); en ten derde de kennisoverdracht van moeder(bedrijf) naar dochter(onderneming): Want al wat ik nu ben/ al wat ik nu ken/ Moeder, dat dank ik aan jou.

Denis, Denis van Blondie, uit 1978, staat op 11 in Winsemius' management-tophonderd 'aller tijden'. Het nummer herinnert hem aan zijn secretaresse Denise, waardoor de hit een 'eresaluut' wordt 'aan al die vriendinnen die het leven zoveel beter maken'.

Op nummer 10 Ella Fitzgerald. Als we Winsemius mogen geloven, zong de Lady of Jazz in 1939 een 'absolute managementklassieker' met 't Ain't What You Do. Ze zingt It's the way how you do it/ That's what gets results. 'Talloze malen heb ik dat tegen mijn cliënten en teams gezegd', aldus de McKinsey-firmant. 'Goede mensen bedenken altijd, als ze er eenmaal voor gaan zitten, de goede antwoorden.'

Hier en daar liggen de associaties voor de hand (It Takes Two van Marvin Gaye en Kim Weston bij fusies), een paar arbeidsvitaminen voor managers zijn vergezocht, andere gerelateerd aan persoonlijke herinneringen. Hoe dan ook, Ik kan het niet alleen heeft alles in zich een ware hit te worden onder Nederlandse managers. Of wordt het camp?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden