Arbeidspartij en Likud verliezen veel zetels

Niet alleen Benjamin Netanyahu heeft verloren, ook zijn Likudpartij heeft een zware klap gekregen. Bij de parlementsverkiezingen die gelijktijdig werden gehouden met de verkiezingen voor het premierschap krijgt Likud volgens de voorlopige tellingen slechts negentien zetels, een verlies van dertien....

De Arbeidspartij van Barak, nu 'Eén Israël' geheten, verloor eveneens, zij het niet zo dramatisch. Waarschijnlijk gaat het om vier zetels. De partij omvat een gematigde religieuze groepering en heeft een toppositie ingeruimd voor David Levy, een ex-minister onder Netanyahu.

Hoe de nieuwe Knesset er precies uitziet, zal pas vandaag bekend worden. Wel geven prognoses van de Israëlische tv aan dat de traditionele twee grote partijen samen níet de helft van de 120 zetels behalen, voor het eerst in de Israëlische geschiedenis. De Knesset is meer versplinterd dan ooit. Aan de verkiezingen namen 31 partijen deel, een recordaantal.

Nieuw gezicht in de Knesset wordt volgens de prognoses Pnina Rosenblum, ex-schoonheidskoningin en thans zakenvrouw. Zij wil minister van Werkgelegenheid en Sociale Zaken worden, als de naar haar genoemde partij mag meeregeren.

Opmerkelijk is ook de entree van Tommi Lapid, een populaire tv-persoonlijkheid die de strijd heeft aangebonden met ultra-orthodoxe joden en hun 'religieuze dwang'. Tot zijn vijanden behoort de Shas-partij onder leiding van de onlangs wegens fraude veroordeelde Aryeh Dery.

Shas, die zowel de regeringen van Rabin en Peres als die van Netanyahu aan een meerderheid hielp, won zetels - ondanks of wellicht dankzij de veroordeling van Deri. Aanhangers juichten hun 'martelaar' toe, ofschoon het twijfelachtig is of hij opnieuw een rol zal spelen bij de vorming van een regering.

Als Barak zowel de partij van Lapid als de linkse Meretz-partij in zijn coalitie wil opnemen, is Shas onwelkom. Maar Shas is groter dan de twee andere partijen samen.

Een belangrijke rol is volgens Barak in elk geval weggelegd voor de nieuwe Centrumpartij, die tot voor kort een eigen kandidaat voor het premierschap had, Yitzhak Mordechai. De door Netanyahu ontslagen minister van Defensie maakt een goede kans op zijn post terug te keren.

De Knesset zal twee partijen tellen die immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie vertegenwoordigen. Naast de partij van Natan Sharansky is er een nieuwe partij, geleid door een voormalige vertrouweling van Netanyahu.

Arabische partijen handhaafden hun positie in de Knesset. Enkele kleine coalitiepartners van Netanyahu slaagden er niet in de kiesdrempel van 1,5 procent te overschrijden. De rechtse Nationale Religieuze Partij bleef overeind. Aan de onevenredig grote politieke macht van religieus-rechts lijkt na de verkiezingen echter een einde te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden