'Arbeidsomstandigheden Foxconn verbeteren'

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - De arbeidsomstandigheden bij het Chinese bedrijf Foxconn verbeteren. Dat schrijft The New York Times op basis van eigen onderzoek. Foxconn fabriceert laptops, tablets en smartphones voor bedrijven als Apple, HP en Dell. Het kwam de laatste twee jaar regelmatig negatief in het nieuws wegens de slechte behandeling van zijn werknemers.

De laatste maanden heeft Foxconn volgens de Amerikaanse krant de lonen verhoogd. Ook hoeft vanaf juli 2013 niemand meer langer dan 49 uur per week te werken. Tot op heden zijn werkweken van 80 uur en langer geen uitzondering. Veel van de veranderingen zouden tot stand zijn gekomen onder druk van onder meer Apple.

Aangezien het leeuwendeel van Apple's iPhones en iPads bij Foxconn in elkaar wordt gezet, raakte veel van de kritiek die Foxconn kreeg direct het Amerikaanse bedrijf. The New York Times publiceerde een aantal grote onderzoeksverhalen over de kwestie. Ook andere media besteedden aandacht aan misstanden bij het bedrijf, dat volgens The New York Times 1,4 miljoen werknemers heeft.

Foxconn zou zijn werknemers verbieden zich te verenigen in vakbonden, er zou sprake zijn van zware onderbetaling, veel te lange werkweken en onveilige situaties op de werkvloer. Bij een aantal stofexplosies in fabrieken van Foxconn kwamen meerdere werknemers om het leven en raakten velen gewond. Werknemers van Foxconn werkten tevens met zeer schadelijke schoonmaakmiddelen. In september van dit jaar braken bij een vestiging van Foxconn in Taiyuan rellen uit, waarna de fabriek een paar dagen werd gesloten.

Na alle kritiek besloten Apple en Foxconn gezamenlijk onderzoekers toe te laten tot de fabrieken. Zij stelden vast dat Foxconn de Chinese wet op 43 punten overtrad. Die bevindingen zorgden samen met alle ophef in de media voor de verbeteringen die nu worden doorgevoerd. Tegen The New York Times vertelden direct betrokkenen hoe Terry Gou, oprichter en president-commissaris van Foxconn, reageerde toen hij de bevindingen van de onderzoekers te horen kreeg. 'De wereld kijkt mee! We gaan dit probleem nu oplossen.'

Ook Apple voerde veranderingen door. Het verdrievoudigde de afdeling die zich bezighoudt met maatschappelijk verantwoord onder- nemen, sprak met Chinese werknemersorganisaties en evalueerde de samenwerking met de toeleveranciers.

Terughoudend

Ondanks alle maatregelen blijven veel belangengroeperingen nog terughoudend. Zij stellen dat overwerk nog altijd veel voorkomt in de fabrieken van Foxconn. Ook zou er nog vaak onder gevaarlijke omstandigheden worden gewerkt.

Auret van Heerden, de voorzitter van de Fair Labour Organisation (FLA) die onderzoek deed bij Foxconn, hekelt de gesloten bedrijfscultuur van bedrijven zoals Apple. 'Het is opvallend hoe paranoïde veel bedrijven in Silicon Valley zijn en hoe dat goede samenwerking met concurrenten in de weg staat. Zelfs als het gaat om iets als maatschappelijk verantwoord ondernemen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden