Arbeidsmigratie verdubbeld na 1998

Het aantal mensen dat van buiten de Europese Unie naar Nederland komt om te werken, is in vier jaar verdubbeld....

Het CWI verklaart de toename door te wijzen op de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Bedrijven moeten specialistische kennis vaak uit het buitenland halen. 'Vooral in technische beroepen, ICT-sectoren en chemie is sprake van kenniskrapte in Nederland', aldus het CWI. Het Centrum voor Werk en Inkomen toetst bij aanvragen voor werkvergunningen of een werkgever voldoende heeft geprobeerd een Nederlander of EU-inwoner te werven voor de vacature.

Het aantal werkvergunningen steeg volgens het CWI ook flink doordat asielzoekers sinds april 2001 twaalf weken per jaar mogen werken. 'Vorig jaar was deze groep goed voor zesduizend werkvergunningen.'

Koploper in het aantrekken van arbeidsmigranten is de land- en tuinbouwsector. Vooral Poolse werknemers worden er tewerkgesteld. Na Polen zijn de VS en Rusland de meest voorkomende landen van herkomst. De zakelijke dienstverlening is de tweede branche die veel werkvergunningen aanvraagt. Ook werken veel buitenlandse musici en artiesten tijdelijk in Nederland; sociaal-culturele instituten als orkesten en theaters vormen de derde sector die veel migranten aan werk helpt.

Jaarlijks verstrekt het CWI zes- tot achtduizend Polen een werkvergunning. Als het land per 2004 toetreedt tot de EU, vallen die weg. 'Dat komt dus straks neer op een vermindering van 20 procent', aldus het CWI.

Een werkvergunning geldt maximaal drie jaar. Volgens het CWI werkte in 2002 60 procent van de arbeidsmigranten minder dan een halfjaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden