Arbeidsmarkt tot 2006 matig voor 40 procent van schoolverlaters

Van de 340 duizend schoolverlaters en afgestudeerden die de komende vijf jaar instromen op de arbeidsmarkt, heeft 125 duizend een matig of slecht perspectief....

Van onze verslaggever Bart Dirks

Dat concludeert het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt. Het ROA onderzoekt elke twee jaar de vooruitzichten voor 127 beroepsgroepen en 104 opleidingstypen. Dat gebeurt in opdracht van een aantal ministeries en de arbeidsbureaus.

Opmerkelijk genoeg is het arbeidsperspectief redelijk voor schoolverlaters die nagenoeg ongeschoold zijn, doorgaans de uitvallers van het VMBO met slechts basisonderwijs. Zij kunnen de 'gaten' opvullen van werkenden die alsnog een opleiding afronden en doorstromen.

Het ROA constateert dat de tweedeling op de arbeidsmarkt blijft bestaan. Tegenover de 40 procent instromers met ongunstige kansen op de arbeidsmarkt, staat een ongeveer even grote groep met een (zeer) goed perspectief. Afgestudeerden van het MBO, HBO of universiteit kunnen over het algemeen rekenen op een goede baan.

Sectoren die tot 2006 de grootste bijdrage leveren aan de werkgelegenheidsgroei zijn de dienstensectoren handel en reparatie, horeca en zakelijke dienstverlening, alsmede kwartaire diensten, waaronder de gezondheidszorg. Het aantal banen zal afnemen in de landbouw en visserij, metaal en elektrotechniek, de overige industrie en het bank- en verzekeringswezen.

Volgens het ROA daalt het aantal 'baanopeningen' als percentage van de werkgelegenheid 'aanzienlijk': van 6,5 procent gemiddeld per jaar in de afgelopen jaren naar 5,3 procent tussen 2001 en 2006. Vooral de verwachte lagere groei van de werkgelegenheid leidt tot een afname van het percentage baanopeningen.

Toch betekent dat slechts een beperkte afname van de krapte op de arbeidsmarkt. Niet alleen het aantal nieuwe banen daalt, ook het aantal schoolverlaters en afgestudeerden neemt de komende jaren af. Daarbij steekt wel het slechte arbeidsmarktperspectief voor VMBO extra ongunstig af. In deze groep is het aantal nieuwkomers op de arbeidsmarkt erg hoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden