Arbeidsinspectie neemt ziekenhuizen onder de loep

DEN HAAG (ANP) - De Arbeidsinspectie gaat de komende maanden onderzoeken hoe het gesteld is met de werkomstandigheden van ziekenhuispersoneel. Inspecteurs gaan kijken of medewerkers veilig werken met medicijnen voor de behandeling van kanker en narcosegassen.

Ook controleren zij of het personeel voldoende wordt beschermd tegen lichamelijke overbelasting en tegen agressie en geweld. Blootstelling aan cytostatica (medicijnen tegen kanker) en narcosegassen kan ernstige gevolgen hebben.

Hoewel cytostatica worden gebruikt bij de behandeling van kanker, zijn ze kankerverwekkend wanneer personeel er op niet verantwoorde wijze aan wordt blootgesteld. Narcosegassen kunnen tot vruchtbaarheidsproblemen of aangeboren afwijkingen bij kinderen leiden. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen.

Bedreigingen

In 2003 bleek uit een onderzoek bij dertig ziekenhuizen dat die risico's niet systematisch werden aangepakt. In de helft van de gevallen was wel iets mis. De inspectie gaat controleren of het personeel nu wel afdoende wordt beschermd tegen deze stoffen.

Werknemers in de zorg hebben steeds meer te maken met agressieve klanten en bezoekers. Vier op de vijf artsen en verpleegkundigen wordt wel eens bedreigd. Ziekenhuizen hebben afspraken gemaakt om hier iets aan te doen. De arbeidsinpectie toetst of die maatregelen werken.

Het werk in ziekenhuizen kan lichamelijk zwaar zijn. Veel verpleegkundigen hebben last van rug, nek en benen. Bij het onderzoek let de inspectie ook hier op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden