Arbeidsinspectie als grote scrabbleclub

AI, AIRA, ARIE, AVR, GISAI, RI & E, SPA, PBZO, WIT. Rara, waar gaat dat over?..

Gijs Herderscheê

Het is zomaar een greep uit de waslijst lettercombinaties in het jaarverslag van de AI, de Arbeidsinspectie. En die letterbrijcombinaties hebben betrekking op activiteiten van de AI. De AIRA is bijvoorbeeld het Arbeidsinspectie risicomodel. De GISAI het Geïntegreerd Informatiesysteem Arbeidsinspectie en PBZO is het Preventie Beleid Zware Ongevallen. De WIT komt uit de Randstad en is het Westland Interventie Team.

Maar de overkoepelende scrabbleclub is dus de Arbeidsinspectie. ‘De Arbeidsinspectie bevordert de naleving van de wetgeving op het gebied van de veiligheid en gezondheid op het werk en bestrijdt illegale tewerkstelling. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan de aanpak van ernstige risico’s en eventuele misstanden’, aldus de taakomschrijving op hun eigen site.

Daarvoor had de AI vorig jaar 946 mensen in dienst, waarvan 487 inspecteurs. Die mensen deden samen 38 duizend inspecties en onderzoeken. De dienst kostte 65 miljoen euro. Er werden bijna vijfduizend boetes uitgedeeld voor in totaal 50 miljoen euro.

De meeste boetes, 3013, werden uitgedeeld wegens overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen. Het gaat dan om illegaal werk en om identiteitsfraude.

Bij 2500 inspecties kwamen de onderzoekers illegale arbeid tegen, bij één of meer werkgevers. Hierbij waren in totaal bijna 5500 illegale werknemers betrokken. De meeste illegale arbeid trof de Arbeidsinspectie aan in de detailhandel. Daarna volgen horeca, bouw, uitzendbranche en in mindere mate de land- en tuinbouw.

Het kabinet heeft het werk van de inspectie verlicht. Sinds 1 mei mogen werknemers uit alle EU-landen zonder vergunning aan de slag. Bedoeling is dat het aantal illegale werknemers hierdoor daalt.

Goede tweede waren de 1550 boetes in verband met overtreding van de Arbeidsomstandighedenwet. Bij de helft van de controles van de Arbeidsinspectie was vorig jaar iets mis met de werkomstandigheden. De meeste overtredingen, zo meldt de inspectie, hadden te maken met onveilige machines, gereedschappen en installaties. ‘Ook waren werkplekken vaak niet goed ingericht, werd er onveilig gewerkt met gevaarlijke stoffen of hadden bedrijven de risico’s onvoldoende in kaart gebracht.’

Vooral de bouw blijkt onveilig. Dat ligt volgens de inspectie aan falend management: gebrekkig toezicht, slechte communicatie en onvoldoende inschatting van risico’s.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden