Arbeidsfundamentalisten van het CDJA gaan te ver

De financiering van de vergrijzing is op orde en de economische groei is eerder te hoog dan te laag, stelt Leon Segers....

Leon Segers

Harry van der Molen en Geert Meijering van het CDJA verwijten ‘hun’ CDA een politiek van ‘pappen en nathouden’ omdat deze partij niet met frisse tegenzin begint aan de uitvoering van de voorstellen van de commissie-Bakker, die ook volgens hen noodzakelijk zijn ten behoeve van de solidariteit tussen de generaties. ‘De jongeren betalen op asociale wijze de prijs’, luidt hun conclusie (Forum, 11 juli).

Die constatering is evenwel eerder het gevolg van jeugdig ongeduld en dadendrang als van degelijk denkwerk. Evenals overigens de commissie-Bakker blijven zij hangen op de oppervlakkige 1+1=2-redenering van de arbeidsfundamentalisten.

Er komen relatief meer 65-plussers, de minder werkenden moeten hen betalen en verzorgen en dat is dan ‘oneerlijk’; immers, ook in Duitsland is de pensioenleeftijd al opgetrokken tot 67 jaar...

Zoals bekend moge zijn, bestaat de AOW als een ongeclausuleerd recht voor iedereen die ouder is dan 65 jaar alleen in Nederland. Daarmee staat Duitsland al buitenspel. Als dan vervolgens zonodig in Nederland tot 67 jaar gewerkt zou moeten worden, dan is de vraag wat moeten die mensen dan gaan doen? Wij hebben in Nederland een materiële welvaart die tot de hoogste van de wereld behoort. Onze planeet kan in feite de huidige last al niet meer aan, terwijl het merendeel van de wereldbevolking (nog) in relatieve armoede leeft. Wij moeten echter in Nederland ‘aan de bak’, want straks verliezen we de aansluiting met de rest van de wereld!

Maar wat moeten we dan gaan doen? We produceren ieder jaar weer meer prullen die voor het milieu belastend zijn; we hebben ambtenaren en wetten voldoende want die willen we terugdringen; en de woningbouw zal niet veel verder toenemen want het bevolkingsaantal zal gaan afnemen.

Ja, zorg en onderwijs, maar moeten die bewuste 66- en 67-jarigen dat gaan doen, samen met dat half miljoen werkloze 55-plussers van tegenwoordig? In 2004 en 2005 nog zijn er duizenden leraren en ambtenaren vervroegd met de VUT gestuurd.

Het is kortom allemaal te kort door de bocht; het is zelfs al aangetoond dat de kosten van de vergrijzing voor meer dan 100 procent worden gedekt uit de extra belastingopbrengsten van die grijze golf. Een beetje piano met de invoering van de weinig doordachte voorstellen van de commissie-Bakker kan dus geen kwaad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden