'Arbeidsbeleid vrouwen is te eenzijdig'

Bij zijn pogingen de arbeidsdeelname van vrouwen te vergroten, richt het kabinet zich te eenzijdig op ouders van jonge kinderen....

Van onze verslaggever

Dat zegt de Commissie Arbeidsmarktvraagstukken van de Sociaal-Economische Raad (SER) in een ontwerpadvies over de emancipatienota van staatssecretaris Verstand van Sociale Zaken. Volgens de commissie bewijst de staatssecretaris slechts lippendienst aan de zogenoemde 'levensloopbenadering' - de bevordering van arbeidsdeelname van vrouwen in alle levensfasen. Haar nota bevat geen tastbare aanzetten in die richting maar is 'slechts inventariserend van aard'.

Om de arbeidsparticipatie van vrouwen te verhogen van de huidige 51 procent naar 65 procent in 2010 - het percentage dat de staatssecretaris in haar nota noemt - kan het kabinet niet volstaan met een verruiming van de kinderopvang en aanverwante maatregelen. Ook voor vrouwen in andere leeftijdscategorieën kunnen zorgtaken, zoals hulp aan ouders, een beletsel vormen een baan te zoeken.

Iedereen die kan en wil werken moet daar in beginsel toe in staat worden gesteld. Dit uitgangspunt komt niet alleen voort uit het emancipatie-ideaal maar ook uit de gespannen situatie op de arbeidsmarkt. De keuze voor werk is, aldus de SER-commissie, dan ook minder vrijblijvend dan voorheen. Daar komt nog eens bij dat de overheid zich bij de inrichting van het socialezekerheidsstelsel in toenemende mate beroept op de 'verdiencapaciteit' van de burger, ofwel: zijn vermogen in het eigen onderhoud te voorzien. Daarvoor moeten dan wel de voorwaarden aanwezig zijn.

Overigens ziet de SER voor de overheid hooguit een faciliterende rol weggelegd. Over haar vermogen sociale weerstanden tegen de arbeidsdeelname van vrouwen te slechten, koestert ze geen illusies. Evenmin acht zij de overheid in staat het 'glazen plafond' - dat vrouwen verhindert door te stromen naar hogere posities op de arbeidsmarkt - eigenhandig te slopen.

Ondanks deze beperkingen in de overheidsinvloed, is de arbeidsdeelname van vrouwen de laatste jaren fors gegroeid, beaamt de commissie. Bij verdere uitbesteding van zorgtaken en versoepeling van de dagindeling zal deze ontwikkeling zich ongehinderd kunnen voortzetten. De vraag of de belangen van de arbeidsmarkt niet te dominant dreigen te worden, is volgens secretaris M. van den Brandeler in de commissie niet aan de orde geweest. 'We zijn op grond van onze sociaal-economische expertise geraadpleegd. '

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden