Arbeiderspers gaat samen met A.W. Bruna
De malaise in de boekenbranche heeft nu ook de uitgevers bereikt. De Arbeiderspers wordt per 1 januari samengevoegd met A.W. Bruna en verhuist van de Amsterdamse Herengracht naar Utrecht. Tegelijk gaat uitgeverij Balans van de Arbeiderspers over naar de Bezige Bij.
AMSTERDAM - Dat heeft WPG (Weekbladpers Groep), de eigenaar van de betrokken uitgeverijen, woensdag bekend gemaakt. Het is nog onduidelijk of de fusie leidt tot ontslagen. De ondernemingsraad gaat daarover in overleg met de directie van WPG, waar Femke Halsema onlangs werd benoemd tot president-commissaris. Het is nog onduidelijk of het pand van de Arbeiderspers, vlakbij het WPG-hoofdkantoor, wordt verkocht. De uitgever wilde woensdag geen commentaar geven.
Voor de Arbeiderspers is het vertrek van de prestigieuze Herengracht naar Utrecht een klap. De uitgever van auteurs als Arthur Japin, Maarten 't Hart, Joost Zwagerman en Tessa de Loo heeft altijd in het centrum van Amsterdam gezeten. De Arbeiderspers heeft het al langer moeilijk en moest vorig jaar al reorganiseren.
De uitgever heeft een grote naam in de literaire wereld, terwijl de nieuwe partner vooral als commercieel goed bekendstaat. A.W. Bruna, dat WPG anderhalf jaar geleden kocht uit de boedel van uitgever PCM, is de uitgever van bestsellerauteurs als Stieg Larsson (de Millennium-trilogie), John Grisham en Carlos Ruiz Zafón (De schaduw van de wind).
Het nieuwe bedrijf moet zo'n 30 miljoen euro omzet gaan halen. Volgens het vaktijdschrift Boekblad hoeft de Arbeiderspers in elk geval niet naar het industrieterrein Lage Weide, waar A.W Bruna nu nog is gevestigd. Er wordt een nieuw pand gezocht in Utrecht.
Uitgeverij Balans trekt in bij De Bezige Bij in het Amsterdamse Oud-Zuid. Volgens Bezige Bij-directeur Robbert Ammerlaan moet de nieuwe combinatie uitgroeien tot 'de meest prominente uitgever van literaire non-fictie in de Nederlandstalige markt'.
De ingrepen bij WPG zijn een gevolg van de malaise in de boekenbranche. Die heeft te kampen met tegenvallende verkopen doordat consumenten hun geld niet, of aan andere dingen uitgeven. Alleen kinderboeken wisten zich te onttrekken aan de malaise, maar ook daar zou de klad in zijn gekomen. Verder worden boeken steeds vaker online verkocht en digitaal gelezen, bijvoorbeeld op de iPad. De verkoop van die e-books stijgt wel licht, maar vormt nog maar een klein deel van de totale boekenverkoop.
Onlangs maakte boekhandelketen Selexyz - waartoe onder meer Scheltema in Amsterdam en Donner in Rotterdam behoren - al bekend 45 van de 425 banen te moeten schrappen.
undefined