Arbeiders A2 krijgen huurgeld terug

De Poolse en Portugese arbeiders die werken aan de A2 bij Maastricht betalen ten onrechte bijna 1000 euro huur en werken meer dan 40 uur per week. Ballast Nedam en Strukton, de aannemers van het project, moeten de buitenlandse bouwvakkers dan ook al het onterecht ingehouden loon terugbetalen.

AMSTERDAM - Dat stelt de Stuurgroep A2 Maastricht in een vrijdag gepresenteerd rapport. De aannemers zeiden zich direct na de presentatie van het rapport neer neer te leggen bij de conclusie dat de cao Bouw is geschonden. Zij zullen alle huisvestingskosten aan de bouwvakkers terugbetalen. Hoeveel dat gaat kosten is nog niet bekend. Vakbond FNV Bouw schat het tussen de 1 en 2 miljoen euro.


De stuurgroep werd in oktober opgericht door onder andere de gemeente Maastricht nadat was gebleken dat tientallen Poolse en Portugese betonvlechters en timmerlieden die werken aan de Koning Willem-Alexandertunnel elke maand bijna 1.000 euro aan hun aannemer moesten betalen voor huisvesting- en transportkosten. De 'logistieke kosten' mochten de bouwvakkers een keer per jaar naar huis vliegen en wonen in sloopwoningen pal langs het A2-tunneltracé.


Vakcentrale FNV Bouw zei in reactie op die berichten dat er sprake was van uitbuiting. Naast het geld voor de huisvesting zou ook het uurloon van de buitenlandse bouwvakkers structureel te laag zijn en werden overwerk, vakantiegeld en andere toeslagen niet of te laag uitbetaald. Volgens een salarisonderzoek van FNV zou de hoofdaannemer Avenue 2, bestaande uit Ballast Nedam en Strukton, tussen de 1- en 2 miljoen euro aan achterstallig loon onterecht hebben ingehouden.


De stuurgroep gaf de vakcentrale vrijdag dus deels gelijk. Avenue 2 heeft de huisvestingskosten inderdaad ten onrechte ingehouden. Daarnaast moet de bewaking en controle van het aantal arbeidsuren worden aangescherpt.


Toch is FNV Bouw teleurgesteld over het rapport. Ten eerste omdat er volgens de vakcentrale veel meer aan de hand is, maar vooral omdat de stuurgroep weigert te spreken van uitbuiting. 'Dit zijn misstanden', aldus het rapport. 'Noch in juridische noch in sociaal-maatschappelijke zin is er sprake van uitbuiting.'


'Als je dit geen uitbuiting noemt, wat dan wel?', zegt Bernet van Leeuwen, beleidsadviseur bij FNV Bouw. 'Deze mensen, die als buitenlander sowieso al minder betaald krijgen, worden hier naartoe gehaald om veel te werken, moeten verplicht in slechte huizen wonen waarvoor ze 1.000 euro per maand betalen en hebben bazen die zich niet aan de CAO-afspraken houden. Dat zou geen uitbuiting zijn? Een aanfluiting, dat is het.'


Van Leeuwen: 'Ik heb het gevoel dat de stuurgroep samen met de opdrachtgevers het werkelijke probleem onder het tapijt wil vegen.' Volgens de vakcentrale is de constructie in Maastricht er een die vaker voorkomt. Bijvoorbeeld dat hoofdaannemer Avenue 2 grote delen van het werk in de A2-tunnel uitbesteed aan het bedrijf Atlanco Rimec, een Ierse onderneming die eerder in de Eemshaven, maar ook elders in Europa in opspraak kwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden