Arbeid door kinderen daalt voor het eerst

Het aantal kinderen dat wereldwijd in levensgevaarlijke situaties arbeid verricht is voor het eerst gedaald. Uitroeiing van kinderarbeid moet binnen een decennium mogelijk zijn, meldde donderdag de Internationale Arbeidsorganisatie ILO....

AP en AFP

Het aantal werkende kinderen tussen de vijf en zeventien jaar is met 11 procent gedaald in vergelijking met de cijfers van vier jaar geleden. Meer dan 218 miljoen kinderen worden echter nog uitgebuit en 126 miljoen kinderen verkeren in gevaarlijke werkomstandigheden.

Volgens de ILO kunnen de ergste vormen van kinderarbeid in 2016 zijn verdwenen. 'Het blijft een enorme uitdaging, maar we zitten op het goede spoor', aldus directeur Juan Somavia. De daling komt volgens hem door de verbeterde wereldeconomie en grotere politieke aandacht in ontwikkelingslanden. 'De wereldwijde consensus tegen kinderarbeid groeit', aldus Somavia.

Het percentage kinderen dat werkt verschilt per regio. In Afrika is de situatie het schrijnendst. Daar werkt ruim een kwart van de kinderen. In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is de afgelopen jaren de meeste vooruitgang geboekt bij de bestrijding van kinderarbeid, aldus de ILO. Tussen 2000 en 2004 is de kinderarbeid in de regio met tweederde teruggedrongen.

In een eerder rapport concludeerde UNICEF dat een op de twaalf kinderen in de wereld is veroordeeld tot de ergste vormen van kinderarbeid. , zoals slavernij, dwangarbeid, werk voor strijdgroepen of in de seksindustrie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden