Arap Moi zet vice-president aan de kant

President Daniel arap Moi van Kenia heeft zijn vice-president, George Saitoti, uit de regering gezet...

Van onze correspondent Kees Broere

Kenia's vice-president is het derde belangrijke slachtoffer in de hevige machtsstrijd die momenteel woedt binnen de regeringspartij Kanu. Eerder schoof Moi twee ministers terzijde. Een onderminister nam deze week zelf ontslag en koos voor een oppositiepartij.

'Iedereen moet in het gareel blijven of opstappen', zei president Moi tijdens een bijeenkomst in Mombasa. Volgens hem is er in Kanu geen ruimte voor dissidente geluiden. 'Ik zal alle middelen die mij ter beschikking staan gebruiken om hen tot zwijgen te brengen', aldus de president, die zelf bij de verkiezingen geen kandidaat meer is.

Al enkele weken trekt de Keniaanse president door het land met zijn uitverkoren kandidaat Uhuru Kenyatta, de zoon van 's lands eerste president en Moi's voorganger Jomo Kenyatta. Volgens zijn critici gebruikt Moi daarvoor overheidsgeld. Het patroon is steeds hetzelfde: de 78-jarige Moi spreekt, de 41-jarige Kenyatta zwijgt. Over het regeringsprogramma van Uhuru heeft niemand nog iets vernomen.

De campagne van Moi is omstreden. De Keniaanse katholieke kerk verklaarde deze week dat niemand het recht heeft 'een bepaalde kandidaat door de kelen van de Kenianen te duwen'.

Binnen de regeringspartij Kanu heeft Moi nog slechts enkele tegenstanders in zijn pogingen Uhuru binnenkort op een partijcongres tot opvolger te laten aanwijzen. De belangrijkste van hen is Raila Odinga, een politicus uit het Luo-volk. Eerder dit jaar fuseerde Odinga's partij NDP met Kanu.

Odinga heeft laten weten zelf ook kandidaat te willen zijn. Samen met anderen heeft hij daarvoor binnen Kanu de zogeheten Regenboog Alliantie opgericht. Saitoti, de nu ontslagen vice-president, maakte hiervan deel uit.

Het is nog onduidelijk of Saitoti overstapt naar een andere partij. Nog deze week sprak hij zijn 'trouw aan Kanu' uit. Oppositiepartijen in Kenia zijn onderling doorgaans sterk verdeeld. Bovendien beschikken zij in hun campagnes niet over het machtsapparaat dat Kanu heeft..

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden