Nieuwsbeursgang

Aramco mag naar de beurs, maar Saoedi’s zwijgen over omvang en prijs aandelen

Bijna vier jaar na de aankondiging zette Saoedi-Arabië zondag een eerste formele stap richting de verkoop van een stukje Saudi Aramco, ’s werelds grootste olieproducent. De Saoedische beurswaakhond CMA keurde zondag de beursgang goed. De potentieel grootste beursgang aller tijden blijft omgeven door onzekerheden.

Joost de Vries
Ruwe-olieopslag bij een olieraffinaderij van Aramco. Dagelijks pompt het bedrijf 10 miljoen vaten op.  Beeld Bloomberg via Getty Images
Ruwe-olieopslag bij een olieraffinaderij van Aramco. Dagelijks pompt het bedrijf 10 miljoen vaten op.Beeld Bloomberg via Getty Images

Saudi Aramco is in feite de geldkraan van de Saoedische koninklijke familie. Dagelijks pompt het bedrijf 10 miljoen vaten olie op. In april publiceerde het concern voor het eerst zijn cijfers: Aramco bleek een ongekende 110 miljard dollar (99 miljoen euro) winst te maken, meer dan enig ander oliebedrijf. Sterker nog: meer dan welk bedrijf dan ook. Naast die astronomische winst, draagt het bedrijf jaarlijks 200 miljard dollar af aan de Saoedische staat.

De plotse openheid heeft alles te maken met de op handen zijnde beursgang. Kroonprins Mohammed bin Salman wil een klein taartpuntje van het bedrijf verkopen op de Saoedische beurs Tawadul om iets minder afhankelijk te worden van olie. Decennialang hoefde Aramco niets anders te doen dan olie op te pompen, miljoenen vaten per dag, eentiende van alle olie in de wereld. Sinds de Arabian American Oil Company een eerste bron aanboorde in 1938 heeft de olieprijs een, weliswaar schommelende, lijn omhoog laten zien.

Maar Mohammed bin Salman, die drie jaar geleden zelf aan het roer stond bij Aramco, lijkt te vrezen dat zijn koninkrijk niet nog eens tachtig jaar van het olie-infuus kan leven. De wereld doet verwoede pogingen om fossiele brandstoffen in te ruilen voor duurzame energiebronnen en de doelstellingen van ‘Parijs’ te halen. Andere olieproducenten, zoals Shell, proberen zich een groen imago aan te meten door uitstoot te compenseren met de aanleg van bossen.

Ook Saoedi-Arabië moet veranderen, stelde de kroonprins in 2016 in zijn Vision 2030. De hele economie moest op de schop, van een strak geleide oliestaat naar een open handelsnatie met eigen industrie en een ontwikkelde publieke sector. Onderdeel van het plan was het verkopen van een stukje Aramco. Het is een hobbelige weg gebleken.

Het koninkrijk probeerde een nieuw gezicht te laten zien, maar de wereld zag vooral hoe in oktober vorig jaar de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi werd vermoord in het Saoedische consulaat in Istanboel. Ook niet goed voor het Saoedische imago: in september werden ontzwavelingsinstallaties van Aramco geraakt door drones. Iran zou achter de aanval schuilen. De Saoedische olie-export halveerde.

Aramco bleef door de tegenslagen tot nog toe in veilige koninklijke handen. Wat mogelijk ook een rol speelde: volgens de Saoedi’s zou het bedrijf 2.000 miljard (2 biljoen dollar) waard zijn, maar analisten schatten de waarde eerder op 1.200 tot 1.500 miljard dollar. Een beursgang zou Aramco in één klap het duurste bedrijf ter wereld maken, bijna dubbel zo waardevol als Apple en Microsoft.

Zelfs nu de Saoedische Capital Market Authority groen licht heeft gegeven voor de beursgang, blijven de precieze plannen van Mohammed bin Salman met Aramco in nevelen gehuld. Alles bij deze beursgang is anders dan bij traditionele beursgangen. ‘De aandeelhouder’ (lees: de koninklijke familie) zwijgt over hoe groot het deel is dat in de verkoop gaat en geeft geen indicatie van de prijs die ze per aandeel hoopt op te halen.

Dat de kroonprins eerst zijn teen in het water in Riyad steekt, in plaats van zijn aandelen in New York of Londen aan te bieden, bevestigt hoe voorzichtig hij te werk gaat. Desondanks kan dit de grootste beursgang ooit worden. Zelfs als Aramco maar enkele procenten verkoopt, streeft het waarschijnlijk het huidige record van internetwinkel Alibaba voorbij. Het Chinese warenhuis haalde in 2014 25 miljard dollar op bij zijn beursgang op Wall Street.

Wie belegt er anno 2019 nog in een olieconcern als Aramco?

Half oktober werd de beursgang van Saudi Aramco, ’s werelds winstgevendste bedrijf, voor de tweede maal uitgesteld. Wil de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman te veel geld of is het te laat om een olieconcern te verkopen? Lees hier de analyse van verslaggever Gerard Reijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden