Arafat laat moordenaars minister Ze'evi berechten

Een geïmproviseerd tribunaal in het belegerde hoofdkwartier van Yasser Arafat heeft vier Palestijnen berecht voor de moord op de Israëlische minister van Toerisme Rehavan Ze'evi op 17 oktober....

APAFP en ANP

De verdachten, die een politieman als advocaat toegewezen hadden gekregen, werden berecht door een functionaris van de Palestijnse veiligheidsdienst zonder enige justitiële ervaring. Hij veroordeelde de man die de dodelijke schoten had gelost tot achttien jaar met dwangarbeid, diens uitkijk tot twaalf jaar, de chauffeur van de vluchtauto tot acht jaar en een man die van het moordcomplot op de hoogte was geweest, maar had verzuimd de Palestijnse autoriteiten te waarschuwen, tot één jaar gevangenis.

Volgens de tijdelijke vredesafspraken moeten de Palestijnen verdachten uitleveren aan Israël, tenzij ze die zelf berechten. Israël heeft echter geen vertrouwen in de Palestijnse justitie, omdat veroordeelde verdachten vaak al binnen enkele weken weer vrij blijken rond te lopen. Daarom wil Sharon de moordenaars van zijn minister in Israël berechten.

Ook in de belegerde Geboortekerk in Bethlehem bevinden zich enkele tientallen Palestijnen die Israël wil berechten. Zij zijn in het gezelschap van meer dan 150 niet-gezochte Palestijnen en een aantal rooms-katholieke religieuzen en priesters. Volgens de priesters is er na een beleg van drie weken niets meer te eten.

Negen Palestijnse jongeren kwamen gisteren naar buiten om zich over te geven. Ze hadden twee doodskisten met de lijken van twee omgekomen Palestijnen bij zich. Volgens een Israëlische legerwoordvoerder behoort het negental dat zich heeft overgegeven niet tot de door Israël gezochte groep.

Israël staat onder toenemende internationale druk om een einde te maken aan de belegering van de Palestijnse leider Arafat in Ramallah. EU-gezant Solana en bondskanselier Schröder voegden zich gisteren in dat koor.

Van premier Sharon mag Arafat zijn hoofdkwartier verlaten - op voorwaarde dat hij naar Gaza gaat en zijn veiligheidsdienst, die daar nog intact is, opdracht geeft militante Palestijnen aan te pakken. Maar Arafats medewerker Saeb Erakat zei gisteren dat de Palestijnen dit aanbod verwerpen, omdat de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever samen één (Palestijns) geheel vormen.

Overigens bevindt ook de Gazastrook zich in een steeds knellender Israëlische wurggreep. Dat constateerde de Nederlandse woordvoerder van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (Unwra) na een bezoek dat hij daar woensdag heeft gebracht. Slechts 5 procent van de goederen die vroeger dagelijks werden ingevoerd komt er nu nog binnen. Van de 69 Unwra-projecten liggen er 54 stil, aldus woordvoerder Aquarone. De projecten moeten werk bieden aan Palestijnen die niet meer in Israël kunnen werken.

De gouverneur van Ramallah mocht Arafats belegerde hoofdkwartier gisteren wel verlaten. Volgens Palestijnse bronnen wil Israël hem in staat stellen weer iets van een bestuur te vestigen in de zwaar beschadigde stad.

Het Israëlische leger schoot gisteren in de Gazastrook vier gewapende Palestijnen dood die een joodse nederzetting zouden hebben willen binnendringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden