Arafat krijgt steun islamitische liga in vete met Jordanië

DUBAI Het hoofd van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) heeft een beroep gedaan op Israël en zijn Arabische gesprekspartners om de uiteindelijke status van Jeruzalem te regelen in het kader van de onderhandelingen tussen Israël en de PLO....

REUTER

Reuter

Bij de OIC zijn vrijwel alle islamitische landen aangesloten. OIC-secretaris-generaal Hamid al-Gabid zei zaterdag in Jeddah, Saudi-Arabië, in een toespraak tot een bijeenkomst over Jeruzalem, dat hij de verklaring die Israël en Jordanië vorige week in Washington ondertekenden toejuicht. Maar hij onderstreepte dat de uiteindelijke status van Jeruzalem een zaak is tussen Israël en de Palestijnen.

In de door premier Rabin en koning Hussein getekende verklaring werd Jordanië een rol toegemeten in het toekomstige beheer van de islamitische heiligdommen in Jeruzalem, met name de moskeeën op de Tempelberg. Israël veroverde Arabisch oost-Jeruzalem in 1967 op Jordanië en heeft de stad tot zijn eeuwige en ondeelbare hoofdstad uitgeroepen. De internationale gemeenschap beschouwt oost-Jeruzalem nog steeds als bezet gebied en de Palestijnen zien het stadsdeel als hun toekomstige hoofdstad.

Yasser Arafat, PLO-leider en president van de Palestijnse Nationale Autoriteit die Gaza en Jericho bestuurt, is woedend over de Verklaring van Washington. Na vorige week de Arabische Liga en de OIC te hebben ingeschakeld, richtte hij dit weekeinde boodschappen over de kwestie aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Christopher en VN-secretaris-generaal Boutros Ghali. Hij had zondag tevens een ontmoeting met de katholieke patriarch van Jeruzalem.

Arafat besloot verder om deze week een delegatie naar Amman te sturen om het geschil te bespreken met koning Hussein. De delegatie onder leiding van Faisal Husseini, die in de Nationale Autoriteit belast is met de kwestie-Jeruzalem, moet onder meer een top tussen Arafat en Hussein voorbereiden.

De hoofdredacteur van een van de twee dagbladen in de bezette Palestijnse gebieden, An-Nahar, heeft de publicatie van zijn krant zondag tot nader order gestaakt. De distributie van An-Nahar werd donderdag door de Palestijnse Nationale Autoriteit verboden, nadat de krant in jubelende bewoordingen de ontmoeting tussen koning Hussein en premier Rabin in Washington had verslagen.

De in 1985 gestichte krant heeft altijd een pro-Jordaanse koers gevaren. De stap tegen de krant was de eerste grote inbreuk op de persvrijheid sinds de Palestijnse autonomie twee maanden geleden van kracht werd. Als officiële reden voor het distributieverbod werd opgegeven dat de krant geen vergunning had. Maar de hoofdredacteur van het enige andere Palestijnse dagblad, al-Quds, ontkende dat er een vergunningenstelsel bestaat.

De Egyptische president Mubarak heeft zondag na een ontmoeting van twee uur met premier Rabin gezegd dat Syrië slechts vrede met Israël zal sluiten als de joodse staat zich volledig uit de bezette Golan terugtrekt. Het gesprek had plaats in de Egyptische grensplaats Taba.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden