Arafat kondigt hervorming aan

Yasser Arafat heeft hervormingen aangekondigd in de Palestijnse Autoriteit en vergissingen toegegeven. In een speciale toespraak tot de Wetgevende Raad in Ramallah, die per satelliet werd uitgezonden voor de leden in Gaza, beloofde hij ook nieuwe verkiezingen....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

'De hervormingen zoals die van buitenaf worden geëist, zullen wel worden doorgevoerd', zei Abdullah Hourani nadat hij met zo'n honderd andere hoogwaardigheidsbekleders de toespraak van Arafat had gevolgd op een groot scherm in de zaal van de Wetgevende Raad in Gaza. 'Vooral de reorganisatie van de veiligheidsdiensten zal wel doorgaan maar echte democratie, ho maar.'

Hourani staat aan het hoofd van het politieke comité van de Palestijnse Nationale Raad, het hoogste orgaan van de PLO. Hij vreest dat de hervormingen die de Palestijnen zelf willen, meer democratische controle over de leiding, een onafhankelijke rechterlijke macht en harder optreden tegen corruptie, niet aan bod zullen komen.

Arafat staat vooral sinds het eind van het recente Israëlsiche offensief onder zware druk van buitenaf en van binnenuit om te hervormen. Premier Sharon maakte hervormingen dinsdag tot een van de voorwaarden voor het hervatten van het vredesoverleg.

Een woordvoerder voor Sharon noemde de opmerkingen van Arafat totaal onvoldoende. De Israëlische regering wijst erop dat er geen concrete plannen op tafel zijn gelegd of zelfs maar een datum voor verkiezingen. Voor Israël maakt het echter niet uit welke hervormingen de PA doorvoert, zei de woordvoerder, 'zolang Arafat het voor het zeggen heeft'.

Arafat beschuldigde de Israëli's ervan de problemen in de PA te veroorzaken. 'Onze interne situatie na de recente Israëlische aanval maakt een alomvattende evaluatie van alle aspecten van ons leven noodzakelijk', zei hij. Hij riep specifiek om hervormingen op het gebied van administratieve, ministeriële en veiligheidstaken.

De toespraak viel samen met de herdenking van de Palestijnse 'Nakba', oftewel de catastrofe waarmee de oprichting van de staat Israël in 1948 en de daarmee samenhangende ballingschap van honderdduizenden Palestijnen wordt aangeduid. In Gaza demonstreerden duizenden mensen met vlaggen van Arafats Fatah-beweging en vooral ook van de fundamentalistische Hamas.

De roep om hervormingen vanuit de Palestijnse maatschappij hangt voor een groot deel samen met de onvrede over de manier waarop de leiding met de intifada omgaat. Enkele van de compromissen van afgelopen weken die een eind hebben gemaakt aan crises in Ramallah en Bethlehem, worden bekritiseerd. Vooral de ballingschap van dertien Palestijnen uit de Geboortekerk in Bethlehem is verkeerd gevallen. Arafat nam daar persoonlijk de verantwoordelijkheid voor en gaf toe dat er vergissingen worden gemaakt.

Hij riep echter ook op tot het staken van aanslagen op burgerdoelen. 'De Palestijnse en Arabische publieke zijn het erover eens dat zulke operaties ons doel niet ten goede komen', zei Arafat.

Haider Abdel Shafi, de voormalige Palestijnse onderhandelaar en sinds het tekenen van de Oslo-akkoorden felle criticus van het regime van Arafat, zei dat democratische hervormingen nodig waren om beter leiding te geven aan de intifada.

'We moeten de negatieve elementen kunnen stoppen en de positieve benadrukken', zei Shafi in zijn kantoor in Gaza. De enige manier om alle partijen ervan te overtuigen te stoppen met zelfmoordaanslagen, is om ze te betrekken bij het bestuur van de PA en die beslissing democratisch te nemen, aldus Abdel Shafi.

Zowel hij als Abdullah Hourani staan het soort hervormingen voor dat de Palestijnse maatschappij van binnen zal versterken. Beiden spreken met dezelfde minachting over de kliek rond Arafat, vooral de financiële man, Mohammed Rashid moet het ontgelden.

'Dit is de Derde Wereld', klaagde Abdullah Hourani na de toespraak van Yasser Arafat. 'De meeste van de mensen om mij heen, de afgevaardigden, vertegenwoordigen niemand. Ze zijn allemaal met smerige trucs gekozen. Verkiezingen zullen weinig oplossen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden