Arafat hervormt onder grote druk zijn regering

Onder zware binnenlandse en internationale druk heeft de Palestijnse leider Arafat een eerste stap gezet naar hervorming van de Palestijnse Autoriteit (PA)....

De Palestijnse oppositie heeft de veranderingen in het kabinet vrijwel eenstemmig verworpen als een 'farce'. Een woordvoerder voor de fundamentalistische Hamas-beweging zei dat het nieuwe kabinet vol zat met 'oude gezichten die al door de Palestijnen zijn afgewezen'.

Er is vooral kritiek op de benoeming van de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, de 73-jarige Generaal Abdel-Razak Yehya. Hij is betrokken geweest bij de onderhandelingen met Israël en wordt gezien als een marionet van Arafat.

Yehya krijgt de zeggenschap over de nog te hervormen veiligheidsdiensten. Volgens critici probeert Arafat zo de controle over de diensten te behouden.

De nieuwe minister van Arbeidszaken, Ghassan Khatib, zei echter dat het kabinet gevormd is 'in de schaduw van de strijd tegen Israël en als onderdeel van die strijd'. Volgens minister van Informatie Abed Rabbo gaat het slechts om een interimregering die gemeenteraads- en algemene verkiezingen dient voor te bereiden, eind dit jaar en begin volgend jaar.

De Israëlische minister van Defensie, Ben-Eliëzer heeft de benoeming van Yehya 'een stap terug' genoemd omdat hij 'van de oude generatie' is. De hervorming van de PA is een van de Israëlische voorwaarden voor het hervatten van onderhandelingen.

De Amerikaanse president Bush heeft afgelopen weekeinde tijdens een bezoek van president Mubarak van Egypte gezegd dat hij voorlopig tegen een rigide tijdsschema voor onderhandelingen of een vaste datum voor het uitroepen van een Palestijnse staat is.

De diplomatieke en politieke activiteiten het afgelopen weekeinde gingen gepaard met nieuw geweld waarbij tien mensen om het leven kwamen. Bij een Palestijnse aanslag op een nederzetting zijn zaterdag een soldaat en een van de daders gedood. Volgens het leger kwamen bij andere pogingen tot aanslagen zes Palestijnen om.

De Palestijnse politie heeft de leider van de Islamitische Jihad, Abdullah Shami, opgepakt voor ondervraging. De Jihad heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de zelfmoordaanslag vorige week waarbij zeventien Israëli's werden gedood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden