Arafat heroverweegt na rellen doodstraf officier

De Palestijnse president Yasser Arafat heeft beloofd de doodstraf voor een lid van de veiligheidstroepen te heroverwegen. Het vonnis leidde vorige week tot hevige rellen in de zuidelijke stad Rafah in de Gaza-strook, waarbij twee tieners werden gedood door de oproerpolitie....

Arafat zal de twee gedode tieners uitroepen tot 'martelaren van de Palestijnse revolutie'. Hun families verkrijgen daarmee het recht op een uitkering. Het hoofd van de politie zij dat de menigte van vijf- tot zevenhonderd betogers was opgeruid door een handvol 'collaborateurs' met Israël. In de drie dagen van de rellen vielen 85 gewonden. De politiechef zei dat 24 agenten door stenen verwondingen hadden opgelopen.

De veroordeelde officier, Raed Attar, werd schuldig bevonden aan de moord op een officier van een andere eenheid in de veiligheidsmacht, Rifat Joudeh. Twee andere politiemannen kregen lange gevangenisstraffen. De drie veroordeelden zijn allen lid van de fundamentalistische Hamas.

De kwestie leidde tot een felle strijd tussen de twee families, beide van groot aanzien in Rafah. Joudehs familie voerde campagne met pamfletten en betogingen voor de doodstraf voor Attar. Nadat het vonnis was uitgesproken trokken verwanten van Attar woedend de straat op en bekogelden het huis van de familie-Joudeh met stenen.

Vrijdag haastte Arafat zich naar Rafah en sprak met vertegenwoordigers van de twee families en de clanoudsten in de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden