Arafat geeft Israël openlijk schuld van dood Hamas-activist

PLO-voorzitter Arafat heeft Israël ervan beschuldigd de Hamas-activist Yahia Ayyash te hebben vermoord. Ayyash, die bekend stond als 'de ingenieur', kwam vrijdag op zijn schuiladres in Gaza om het leven toen een draagbare telefoon in zijn handen ontplofte....

AP; REUTER

AP, Reuter

GAZA-STAD

Israël heeft zoals gebruikelijk bevestigd noch ontkend de moord op de 30-jarige Ayyash, die als bomexpert verantwoordelijk werd gehouden voor de zelfmoordaanslagen tegen Israëlische burgers, te hebben beraamd. De Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet zou de aanslag hebben uitgevoerd. Volgens PA-minister Abdel Aziz Haj Ahmed heeft Israël 'Oslo' geschonden door op Palestijns grondgebied een aanslag te plegen.

Uit het Palestijns politie-onderzoek zou zijn gebleken dat Ayyash de telefoon kreeg aangereikt - zogenaamd met een gesprek met zijn vader - door zijn huisgenoot en mede-Hamas-activist Osama Hamad. Volgens Hamad, die twee dagen door de politie werd vastgehouden, was het toestel afkomstig van zijn oom, zakenman Kamal Hamad. Deze zou het toestel 'af en toe' met zich hebben meegenomen. Het apparaat was vrijdag met vijftig gram explosieven geladen. Kamal Hamad zou zijn gevlucht.

De begrafenis van Ayyash bracht zaterdag in Gaza-Stad meer dan honderdduizend Palestijnen op de been. De menigte zwoer donderend wraak. De plechtigheid werd geleid door functionarissen van zowel Hamas als de Palestijnse Autoriteit.

Aan het graf van Ayyash, die tot martelaar werd uitgeroepen, zei Hamas-woordvoerder al-Zahar dat het moratorium op aanslagen op Israëlische doelen door de moord is beëindigd. 'De heilige oorlog blijkt de enige optie', aldus Zahar.

Uit angst voor vergelding heeft Israël de Westoever en de Gazastrook zaterdag om middernacht voor onbepaalde tijd afgesloten. De aanslag heeft de Palestijnse Autoriteit in een moeilijk parket gebracht. PA-leider Arafat verscheen zondag in gezelschap van een islamitische geestelijke in het openbaar en prees Ayyash als 'martelaar voor de Palestijnse zaak'. 'Ik roep premier Peres op de Palestijnse veiligheid geen schade toe te brengen op Palestijns grondgebied', zei hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden