Arabische media: keuze voor oorlog

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft Ariël Sharon gisteren per brief gefeliciteerd met zijn verkiezing tot premier van Israël. Volgens een medewerker van Sharon schrijft Arafat dat 'wij onze handen uitgestrekt houden om vrede te sluiten, omdat beide partijen dat willen'....

Politici uit Egypte en Jordanië, de landen die een vredesakkoord hebben met Israël, uiten zich terughoudend maar kritisch. Vooral krantencommentaren roepen op tot verzet en waarschuwen voor een nieuwe oorlog.

De krant van de heersende Baath-partij in Syrië schrijft dat 'Israëli's door de keuze van Sharon voor een escalatie, terrorisme en agressie hebben gekozen'.

De Egyptische president Hosni Mubarak zei af te zullen wachten wat Sharon gaat doen. Volgens Mubarak is Sharon 'beroemd voor onderdrukking en voor Sabra en Chatila'. In die twee vluchtelingenkampen in Libanon werden in 1982 ruim tweeduizend Palestijnen gedood door de Libanese bondgenoten van Sharon. Ook Jordanië zei te zullen afwachten wat Sharon gaat doen.

Het bewind in Bagdad, dat Israël niet erkent, veroordeelde de verkiezingen en verklaarde dat Iraakse vrijwilligers Jeruzalem zullen bevrijden. Saddam Hussein zei dat alle joden die na 1948 naar Israël emigreerden het land uit moeten. Volgens het Democratische Front voor de Bevrijding van Palestina (FDLP) getuigt de verkiezing van Sharon van 'de gekheid van de Israëlische samenleving'. Het FDLP, een van de drie belangrijkste stromingen binnen de PLO, roept op de intifada te versterken.

Libanese kranten veroordeelden de Israëlische kiezers die op Sharon hebben gestemd en menen dat 'de weg naar geweld en oorlog' hiermee is ingeslagen. 'Keuze voor Sharon staat haast gelijk aan een keuze voor oorlog', aldus de Libanese krant al Diyar.

De reacties van de politieke leiders in West-Europa zijn overwegend afwachtend. De Europese Unie heeft Sharon gelukgewenst met zijn overwinning. Zij hoopt dat hij het vredesproces voortzet en de dialoog met alle partijen die bij het conflict in het Midden-Oosten zijn betrokken.

Volgens premier Goran Persson van Zweden zal Sharon rekening houden 'met de wensen van alle partijen die bij het conflict zijn betrokken'.

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken zei dat de VS en de EU er bij Sharon op moeten aandringen met de Palestijnen te onderhandelen. 'De enige oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten kan alleen aan de onderhandelingstafel worden gevonden.' Hij voegde eraan toe niet al te pessimistisch te zijn over het vredesproces na de overwinning van Sharon. 'Zonder duurzaam akkoord is er geen veiligheid voor Israël en dat weet Sharon', aldus Van Aartsen.

Groot-Brittannië heeft de nieuwe premier opgeroepen het vredesproces in het Midden-Oosten voort te zetten.

De Franse president Chirac zei er niet aan te twijfelen dat Sharon het vredesproces op de nu ingeslagen weg zal voortzetten. Zijn minister van Buitenlandse zaken Védrine toonde zich teleurgesteld over de gemiste vredeskansen onder de verliezer Barak.

De Duitse bondskanselier Schröder zei dat Sharon op een beslissend moment aantreedt als premier. 'Ik hoop dat het u zal lukken het vredesproces voort te zetten en af te ronden', aldus de kanselier.

Rusland hoopt met de nieuwe regeringsleider net zo goed samen te werken als met zijn voorganger Barak. Dat zeiden Russische diplomaten woensdag in een eerste reactie. Volgens hen is de relatie tussen de beide landen de afgelopen jaren sterk verbeterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.