Arabische Liga veroordeelt Iran voor aanval op Saoedische ambassade

De Arabische Liga heeft zondag op een spoedvergadering in de Egyptische hoofdstad Caïro Iran veroordeeld voor de aanval op de Saoedische ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran op 2 januari.

Buitenland Minister Khalid bin Ahmed Al Khalifa komt aan in Caïro, waar vandaag een spoedoverleg heeft plaatsgevonden voor de aanval op de Saudische ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran. Beeld anp

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 22 Arabische landen vinden dat Iran heeft gefaald bij het beschermen van de buitenlandse diplomaten. Alleen de afgevaardigde van Libanon, waar het door Iran gesteunde Hezbollah actief is, stemde tegen de verklaring.

Behalve het statement onderneemt de Liga vooralsnog geen actie tegen Iran. Wel praten de landen in kleiner gezelschap verder over de crisis in het Midden-Oosten.

Iran heeft de Verenigde Naties laten weten dat de huidige diplomatieke ruzie met Saudi-Arabië geen gevolgen zal hebben voor de vredesonderhandelingen over Syrië die vanaf 25 januari op het programma staan.

Staffan de Mistura, afgezant van de VN voor Syrië, kreeg een vergelijkbare boodschap van Saudi-Arabië. De Mistura sprak de afgelopen dagen met verschillende Arabische landen met als doel de ministers van Buitenlandse Zaken eind deze maand bij elkaar te krijgen om te praten over een oplossing voor de oorlog in Syrië.

Bestorming Ambassade Teheran

Na de executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr en 46 andere veroordeelden door het soennitische Saoedi-Arabië bestormde een menigte vorige week zaterdag de Saoedische ambassade in Teheran, richtte vernielingen aan en staken delen in brand. Saudi-Arabië verbrak daarop de diplomatieke betrekkingen met Iran.

Het door soennitische bondgenoten geregeerde Bahrein, Koeweit, Djibouti en Soedan volgden het Saoedische voorbeeld, terwijl de Verenigde Arabische Emiraten de diplomatieke betrekkingen met Iran op een lager pitje zetten.

Ook Jordanië heeft kleur bekend door de Iraanse ambassadeur in de hoofdstad Amman woensdag te sommeren de aanval op de Saoedische ambassade in Teheran, alsmede de 'Iraanse inmenging' in Saoedische zaken, te veroordelen.

De aanvallen op de ambassade en het consulaat zijn 'een flagrante schending van de internationale verdragen', tekende het Jordaanse staatspersbureau Petra woensdag op uit de mond van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Boze Iraniërs bestormen Saoedische ambassade update

Boze Iraniërs hebben vorige week zaterdag de ambassade van Saoedi-Arabië in Teheran bestormd. De demonstranten zijn boos over de executie in Saoedi-Arabië van de prominente sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr en 46 anderen.

Saoedi Arabië tikt Iran op de vingers

Saoedi-Arabië heeft de Iraanse ambassadeur in Riyad op het matje geroepen vanwege de felle kritiek van Iran op de executies. 'Het koninkrijk is verbijsterd over de vijandige verklaringen van Iran en verwerpt die ten stelligste. Iran mengt zich schaamteloos in de zaken van het koninkrijk', aldus het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eerder op de dag had Iran de Saoedische zaakgelastigde in Teheran ter verantwoording geroepen. Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken steunt Saoedi-Arabië terroristen door tegenstanders van terrorisme te executeren. De minister zei dat Saoedi-Arabië 'een hoge prijs' zal betalen voor de terdoodveroordeling van Nimr.

Ayatolla en oud-president Mohammad Khatami verklaarde er niet aan te twijfelen 'dat dit heldere bloed de koninklijke familie van Saoedi-Arabië zal besmeuren en die zal wissen uit de geschiedenisboeken'.

Lees ook: Waar soennitisch-sjiitische belangen botsen, vechten Saoedi-Arabië en Iran

Wat beweegt Saoedi-Arabië om net nu, nu er zicht is op vredesbesprekingen over Syrië, zijn aartsvijand Iran tegen de haren in te strijken? De geopolitiek achter 'soennieten versus sjiieten'. (+)

Aanhangers van Hezbollah protesteren tegen de executies van de geestelijke Nimr al-Nimr en 46 anderen door Saoedi Arabië Beeld DIO

Irak gaat bemiddelen

Irak gaat via bemiddeling proberen de diplomatieke rel tussen de twee landen op te lossen. Dat heeft de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim Jaafari vorige week woensdag bekendgemaakt.

Jaafari sprak op een gezamenlijke persconferentie die live werd uitgezonden op de Iraanse staatstelevisie met zijn Iraanse evenknie Mohammad Javad Zarif. Volgens Zarif wakkert Saoedi-Arabië de spanningen in de regio verder aan, terwijl Teheran deze juist probeert te verminderen. 'Het creëren van spanningen is niet een teken van kracht, maar van zwakte', aldus de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Iran wil 'criminele' aanvallers Saoedische ambassade zwaar straffen

Iran wil de aanvallers van de ambassade van Saoedi-Arabië in Teheran hard straffen. 'De aanvallers zijn criminelen wiens illegale en niet-islamitische daden ook schade hebben toegebracht aan de internationale reputatie van Iran', zei de Iraanse president Hassan Rhuhani woensdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden