Arabische Liga sluit zich aan bij strijd tegen IS

Het hoofd van de Arabische Liga heeft vandaag alle Arabische lidstaten opgeroepen om Islamitische Staat (IS) 'op elke manier mogelijk' te bestrijden, zowel militair als politiek. De Arabische Liga kwam vandaag in Caïro bijeen, waar alle ministers van Buitenlandse Zaken een VN-resolutie ondertekenden om IS te gaan bestrijden. Dat meldde persbureau Reuters vandaag.

De minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein Sheikh Khaled bin Ahmed al-Khalifa arriveert op de bijeenkomst van de Arabische Liga Beeld epa

Het hoofd van de Arabische Liga Nabil al-Arabi vertelde in de openingstoespraak dat IS in Irak 'niet alleen het gezag van de staat bedreigde, maar ook het voorbestaan van het land en alle andere staten'. Hij riep op tot een duidelijke en beslissende resolutie om terrorisme militair, politiek, economisch en cultureel te bestrijden.

Frustratie
Al-Arabi uitte meermaals zijn frustratie over het gebrek aan Arabische actie. De Egyptenaar betreurde het dat 'de meningsverschillen binnen de organisatie de doelmatigheid van de Arabische Liga verlammen, terwijl die werd opgericht ten behoeve van de Arabische landen'. Hij merkte op dat de 22 leden van de Arabische Liga er in het verleden vaak niet in geslaagd zijn om elkaar te helpen met het bestrijden van lokale gewapende groepen. Als redenen noemde hij onenigheid tussen lidstaten over de maatregelen die moesten worden genomen of het feit dat staten niet van inmenging in de problemen van andere landen wilden worden beschuldigd.

Ditmaal zei al-Arabi echter dat een aantal leden van de Liga een Westerse interventie niet zouden weigeren. Volgens hem moeten de Arabische landen een 'duidelijke en slagvaardige beslissing maken die een ferme confrontatie mogelijk maakt met terroristische groepen die zich verspreiden als een kankergezwel'.

De Soedanese en Saudi-Arabische ministers van Buitenlandse Zaken tijdens de bijeenkomst van de Arabische Liga Beeld epa
Beeld epa
Beeld ap
Beeld ap

Afbreken en vernietigen
De Amerikaanse president Barack Obama presenteert aanstaande woensdag zijn actieplan tegen IS; de Arabische Liga schaart zich waarschijnlijk hierachter. Dinsdag zal Obama de leiders van het congres informeren, woensdag maakt hij zijn strijdplan wereldkundig. Afgelopen vrijdag riep Obama de wereld al op om zich te verenigen en de terroristische groepering 'af te breken en te vernietigen'. De VS zijn druk in de weer om met negen NAVO-landen en Australië een kerncoalitie te smeden om de aanval te openen op IS, bleek op de slotdag van de NAVO-top in Wales.

De coalition of the willing bestaat volgens Washington uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Turkije, Polen, Canada, Denemarken en Australië. Zelfs Iran zou zich willen aansluiten. Ayatollah Khamenei zou samenwerking met de VS op dit vlak toestaan, meldt de BBC.

Geen grondtroepen
De kerncoalitie stuurt geen grondtroepen, herhaalde Obama vanochtend, en het zal ook geen tweede Irak-oorlog worden, maar Amerika wil het Iraakse leger vergaand versterken om de strijd aan te gaan met IS. Vrijdag beloofde Obama binnen twee weken zijn strijdplan af te hebben. Dat is nu dus woensdag al het geval.

Vrijdag werd al duidelijk dat de West-Europese landen ook militaire actie overwegen. President Obama neemt daarin de leiding. De VS gaan militanten van de Islamitische Staat opjagen en hun leiders 'uitschakelen' met als doel de organisatie te ontmantelen, zoals dat ook is gebeurd met Al Qaida, zei Obama vrijdag in zijn slotverklaring op de NAVO-top. Het was het scherpste dreigement sinds Washington vorige maand begon met het bombarderen van IS.

Ook Nederland sluit een militaire bijdrage niet uit. 'We hebben geen concrete plannen, maar houden alle opties open', zei premier Rutte gisteren. Hij vindt het van belang 'de barbarij' van IS een halt toe te roepen. 'Deze organisatie is werkelijk tot alles in staat, tot onthoofdingen aan toe. We moeten IS daarom actief bestrijden.' Rutte spreekt hierover de komende twee weken verder met Washington.

Luchtaanvallen
De VS staan vanuit de lucht al Iraakse regeringstroepen en Iraakse Koerden bij in hun strijd tegen de soennitische extremisten die sinds juni vanuit Syrië grote delen van Irak hebben ingenomen.

Islamitische Staat is een variant van al-Qaeda en beschikt inmiddels over een groot grondgebied. Daar terroriseert IS de bevolking en zegt uit te zijn op een soort islamitische heilstaat, een kalifaat, waar geen plaats is voor bijvoorbeeld sjiieten of christenen.

Barack Obama Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden