Arabische Liga kiest soepeler standpunt over grenzen Israël

De Arabische Liga, een samenwerkingsverband van 22 Arabische landen, lijkt zich soepeler te willen opstellen in het Palestijnse-Israëlische conflict over de grenzen. Dit meldde CBS News gisteravond. De liga houdt vast aan de Israelische grens zoals die was voor de oorlog van 1967, een groot twistpunt, maar staat open voor uitwisseling van stukken land als dat een oplossing dichter bij brengt.

Redactie
De premier van Qatar. Hamad bin Jassim bin Jabr Al-Thani Beeld ap
De premier van Qatar. Hamad bin Jassim bin Jabr Al-ThaniBeeld ap

Dit zei de Qatarse premier Hamad bin Jassim bin Jabr Al-Thani namens de delegatie van de Arabische Liga die op bezoek is in Washington. Hij sprak overigens wel van 'minieme' aanpassingen van de grondgebieden.

In Washington overlegde de organisatie met de Amerikaanse vice-president Joe Biden en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. De Amerikanen dringen erop aan dat de landen hun 'Arabische Vredesinitiatief' aanpassen. Daarmee zouden directe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen dichterbij komen, aldus de VS.

Mochten de Arabische landen opschuiven, komt de 'Two State Vision' van president Barack Obama iets dichterbij. Obama heeft ingezet op een plan waarin Palestina en Israël als twee landen naast elkaar bestaan.

De afgelopen vierenhalf jaar is er nauwelijks onderhandeld tussen Israël en de Palestijnen. De Palestijnen claimt gebied waarop Israël nederzettingen heeft gebouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden