Arabische Lente

Gewelddadige demonstraties waardoor een dictator valt, zijn een opwindende manier om een autoritaire samenleving met democratie in aanraking te brengen. Maar niet de beste manier. Ik vind het aangenaam dat ik het vertrek van Ben Ali kan toejuichen en ik hoop dat de komende regering Tunesiërs meer vrijheid en welvaart zal brengen. Maar ik wou ook dat ik er meer van overtuigd van was dat dit inderdaad zal gebeuren.


Anne Applebaum 20 januari


Er waart een spook door Egypte. En iedereen die zich wijs maakt dat dit een islamistisch spook is, doet zichzelf tekort. Hij doet de democratische krachten in Egypte tekort. Hij doet de jongeren tekort die de straat op gaan, omdat ze wel naar de universiteit zijn geweest, maar nu geen baan kunnen vinden. Hij doet de politieke gevangenen tekort die vanwege hun opvattingen jarenlang gevangen hebben gezeten. Hij doet de mensen tekort die dag na dag het uitgaansverbod aan hun laars lappen om op het plein van de bevrijding de naam van dat plein eer aan te doen.


Pieter Hilhorst 1 februari


Een scenario waarbij keurig verkiezingen georganiseerd worden die met overmacht gewonnen worden door de Moslimbroederschap lijkt me niet onwaarschijnlijk. En evenmin lijkt het raar om te denken dat die Broederschap vervolgens wetgeving introduceert die spoort met de abjecte ideeën van de overgrote meerderheid van de Egyptische bevolking. Die ook nog eens in overgrote meerderheid analfabeet is, trouwens.


Don Verheijen 3 februari


In tegenstelling tot Nederlandse studeerkamergeleerden koesteren Egyptische christenen een diep wantrouwen ten aanzien van de Broederschap. Deze ervaringsdeskundigen kijken niet naar mooie verklaringen, maar weten dat ze zonder een rechtsstaat ook in een democratie als minderwaardige burgers kunnen eindigen. Om nog maar te zwijgen over het dreigende lot van hen die de islam willen verlaten.


Gert-Jan Segers 5 februari


Hoewel de Broederschap uit radicalen, pragmatisten en dissidenten bestaat, blijven de eersten de meeste invloed hebben. Zo staat de leider van de Broederschap, Mohammed Badie, bekend als zeer conservatief, evenals tweede man Mahmoud Ezzat. Badie verdedigde het boek Mijlpalen van Said Qutb dat als de handleiding van de Broederschap wordt gezien. Hierin schrijft Qutb dat alles en iedereen die de universele uitnodiging tot de islam afwijst, moet worden bestreden tot hij instort, wordt vermoord of zich bekeert tot de islam.


Hala Naoum Nehme 14 februari


Als ik iets heb geleerd toen ik de voorbije weken in Caïro was, dan wel dat de Egyptenaren niet snakken naar de sharia of naar een ayatollahbewind, maar naar democratie, vrije verkiezingen, een fatsoenlijke regering. 'Net zoals jullie in Europa', zo kreeg ik steeds weer op het hart gedrukt door studenten, vrouwen, oudere intellectuelen, jonge arbeiders. Treurig om te zien hoe menigeen in het Westen het aanvankelijk maar niks vond, democratie in Egypte.


Rob Vreeken 15 februari


Vrijheid betekent in de Arabisch context toch weer iets anders dan het 'na enige overpeinzing uitbrengen van een stem op D66'. Het begrip vrijheid zal de komende maanden in Egypte een eigen betekenis krijgen. Ik zie slechts twee opties. Of er komt een referendum waarmee een legerofficier in zijn ambt wordt bevestigd. Ik schat met 93 procent van de stemmen. Per slot is het leger al sinds 1952 aan de macht. De andere optie is een massale stem op de Broederschap, waarna tal van tegenstanders in de gevangenis belanden. Daar is inmiddels voldoende plaats. De vrijheid die ons in de tussentijd rest, kan worden benut om te overwegen welke van deze twee opties de minst kwade is.


Willem Melching 15 februari


Het is belangrijk dat de Broederschap kan meedoen aan eerlijke en vrije verkiezingen waar ze de concurrentie moet aangaan met geloofwaardige, seculiere partijen, voor wie niet 'islam' maar 'Tunesië' de oplossing is. Die moeten dan wel de tijd krijgen zich te organiseren, dus geen overhaaste verkiezingen waarbij de Broederschap met zijn goed gewortelde netwerk een onevenredige voorsprong geniet. Er is na de 'revolutie van de jeugd' die de Broederschap evenzeer heeft overvallen als het regime, voldoende reden de uitslag van die verkiezingsstrijd met het nodige vertrouwen tegemoet te zien.


Bertus Hendriks en Roel Meijer 18 februari


De Arabische Lente kan heel goed uitmonden in een wisseling van spelers die hetzelfde spel blijven spelen. In Egypte spreken sommigen dan ook de vrees uit dat een 'Mubarakisme zonder Mubarak' in de maak is, ironisch genoeg gepaard gaand met een zich nu reeds manifesterende 'onheilige alliantie' tussen het leger en de Moslimbroederschap.


Paul Aarts en Marcia Luyten 28 mei


In het voorjaar heb je voor het eerst openbare kerkdiensten gehad op Tahrir. Dat was vroeger onmogelijk. Er wordt voor het eerst gepraat over de misdaden tegen de kopten. Als er vroeger een kerk in de fik ging, kwam dat alleen in kerkblaadjes. Geen moslim wist ervan. Nu, met de sociale media en de veel vrijere pers, zijn koptische kwesties ineens nieuws.


Monique Samuel 15 oktober


De democratische activisten en kopten die wij spraken zijn somber over de nabije toekomst van Egypte. De Arabische Lente dreigt een islamitische winter te worden waarin voor kopten steeds minder ruimte komt.


Joël Voordewind, Peter van Dalen en Gert-Jan Segers 30 NOVEMBER


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden