'Arabische lente in Iran? Ja, 33 jaar geleden!'

De Perzische lente die de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta binnenkort verwacht, heeft 33 jaar geleden al plaatsgevonden. De Arabische Lente kan dus heel goed leiden tot nieuwe islamitische dictaturen, schrijft de in Iran geboren Ferdows Kazemi.

Ferdows Kazemi
© ANP. Minister van defensie in de VS, Leon Panetta. Beeld
© ANP. Minister van defensie in de VS, Leon Panetta.

Ik las op vk.nl dat Leon Panetta, de minister van defensie van de VS de revolutie of reformatie in Iran een kwestie van tijd vindt. Zijn referentiekader is de Arabische lente. Je hoeft noch helderziende noch minister van Defensie van 's werelds grootste politieke macht te zijn om een dergelijke uitspraak te doen. De vraag is of een machtswisseling in Iran van dezelfde aard zal zijn als de recente omwentelingen in de Arabische wereld. Ik denk van niet.

Interpretatie
Panetta bestrijdt tevens de interpretatie van de Iraanse autoriteiten dat de protesten in de Arabische wereld vooral gericht zijn tegen de door Amerika gesteunde dictaturen en dat er sprake is van een 'Islamitisch Ontwaken' in die wereld. Het feit dat de protesten in de Arabische landen gericht zijn tegen de door Amerika gesteunde dictaturen wil, mijns inzien, niet zeggen dat die volkeren zich tegen Amerika verzetten. Vaak is men zich helemaal niet bewust van die Amerikaanse of westerse steun aan hun dictator. De Arabische volkeren willen eerst en vooral geen dictatuur en zij grijpen elke kans aan om die te verdrijven, al dan niet met behulp van de westerse wereld.

Er is inderdaad sprake van een 'Islamitisch Ontwaken' in de Arabische wereld. Dat wil zeggen dat islamitische groeperingen hun kans schoon zien om de opstanden te leiden en daar een draai aan te geven in hun voordeel. Maar het zal hen niet lukken om een islamitisch regime te vestigen als het volk dat niet wil.

Exact zoals het 33 jaar geleden in Iran gebeurde. Wat nu in de Arabische wereld gaande is, heeft de Iraanse bevolking achter de rug. Zij maakte 33 jaar geleden korte metten met een door Amerika gesteunde dictator en koos wel voor een islamitische regering. En het duurde een generatie lang om het nieuwe systeem verwerpelijk te vinden. In de groene beweging van 2009 lieten jongeren weten dat ze niet op een bloedige revolutie, maar op een vreedzame reformatie uit zijn. Een reformatie die de macht van ayatollahs beperkt en de godsdienst van de overheidsgebouwen naar de moskeen verbant.

Het is nog maar de vraag of de zojuist bevrijde Arabische volkeren ook die keuze tegen een islamitisch regime zullen maken. Daar komt bij dat de regimes in de Arabische wereld tot vlak voor hun val gesteund werden door Amerikanen en het huidige Iraanse regime niet.

Inspiratie
De Arabische lente kan dus geen inspiratie zijn voor de Iranïers om in opstand te komen tegen hun islamitische machthebbers, zoals Leon Panetta veronderstelt. En bovendien, het Iraanse volk zit niet te wachten op nog een bloedige revolutie. Zij heeft reeds een hoge tol betaald voor het opeisen van haar vrijheid, onafhankelijk van welke natie dan ook.

Maar ik ben het wel met Panetta eens dat de Iraanse bevolking vroeg of laat haar vrijheid zal opeisen en de islamitische machthebbers wegjagen. Om dat proces te versnellen is het noodzakelijk dat het Westen stopt met het isoleren van het volk en de economische sancties opheft. De bevolking die ernstig gebukt gaat onder die sancties heeft nauwelijks ruimte noch de wil om zich met haar verdere sociaal-politieke ontwikkeling bezig te houden. De ontwikkeling die de basis moet leggen voor democratie.

Iraanse jongeren mogen roepen wat ze willen, hun ouders hebben momenteel andere zorgen aan hun hoofd. Ze moeten immers veel monden voeden in een land met een jonge bevolking, waar werkloosheidscijfers duizelingwekkende hoogten aannemen.

De voorspellingen van de minister van Defensie van een grootmacht, die veel militair ingrijpen in andere landen op haar naam heeft staan, is nogal onheilspellend. Ik houd mijn hart vast. De Perzische lente die Leon Panetta binnenkort verwacht, is er ruim 33 jaar geleden al geweest. En het Iraanse volk zal beslist geen buitenlandse militaire bemoeienis bij het verdrijven van de islamitische autoriteiten wenselijk vinden, hoe verwerpelijk zij dit regime ook vindt.

Ferdows Kazemi
is een in Iran geboren publiciste.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden