Arabische landen wilden geen vrede

De columns van Marcel van Dam over het conflict tussen Israël en de Palestijnen zijn lezenswaardig. En ik ben met hem van mening dat kritiek op Israël noodzakelijk is in de hoop op een beleid dat de vrede dichterbij brengt....

Maar, waarom veroverde Israël dat Jordaanse gebied? Dat gebeurde in een oorlog die de Arabische landen eerst uitlokten (afsluiting van de Straat van Hormuz) en vervolgens begonnen met het doel Israël in de pan te hakken. Israël heeft zich toen gelukkig weten te verdedigen, maar verzocht tegelijkertijd de relatief 'goede buur' Jordanië zich niet in die oorlog te mengen. Toen Jordanië toch mee ging doen, heeft Israël, in reactie op de aanvallen uit het oosten, besloten Oost-Jeruzalem en de West-Bank te veroveren.

Meteen na het beëindigen van deze Zesdaagse Oorlog heeft Israël de Arabische landen, met name Jordanië, een ruil aangeboden: land voor vrede. Het antwoord op dat aanbod werd geformuleerd door een eensgezinde Arabische top van 1 september 1967 in Khartoem: Nee tegen de erkenning van Israël, Nee tegen onderhandelingen en Nee tegen vrede.

En wat Van Dams verwijzing naar de Verenigde Naties betreft, nog het volgende. De VN hebben in 1948 het recht op een eigen staat toegewezen aan twee volkeren, de joden en de Palestijnen. De joden accepteerden, de Palestijnen wezen die eigen staat af en de Arabische legers vielen de één dag oude staat Israël binnen met het doel haar te vernietigen. Wanneer deze VN zich opnieuw met de kwestie bemoeien, zou ik dat onder de huidige omstandigheden desondanks toejuichen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden