Arabische islamisten komen Bin Laden te hulp

Via Iran komen steeds meer fundamentalisten naar Afghanistan. Ze reizen met westerse paspoorten en bezetten strategische plaatsen ter verdediging van Bin Laden....

Van onze correspondente Sacha Kester

Steeds meer Arabische strijders komen Afghanistan binnen om de Taliban bij te staan in de oorlog. Ze worden op strategische posities geplaatst, zo melden westerse en Pakistaanse functionarissen en Afghaanse strijders die in Pakistan verblijven.

Tot voor kort verbleven er tussen de drie- en vierduizend Arabieren in Afghanistan en deze troepen zouden zijn aangevuld met ongeveer 1500 nieuwe vrijwilligers die via Iran het land zijn binnengekomen. Teheran ontkent deze berichten, maar volgens een welingelichte bron maken de Arabieren gebruik van Amerikaanse, Britse en Duitse paspoorten waardoor het onmogelijk is om te controleren of er Arabische strijders door Iran hebben gereisd. Deze vrijwilligers hoeven overigens niet per se Arabieren te zijn, maar komen bijvoorbeeld ook uit landen als Tsjetsjenië of de Filipijnen.

Eén groep Arabische strijders is volgens een Afghaanse commandant ongeveer 37 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kabul gestationeerd, vlak bij de frontlinie met de Noordelijke Alliantie. Twee Arabische eenheden hebben de opdracht gekregen Jalalabad te beschermen.

Een andere eenheid, onder leiding van de Egyptenaar Abu Qasim, is op de weg van Jalalabad naar het bergachtige Khogiani gestationeerd waar zij volgens een Pakistaanse functionaris 'de grotten zeer fanatiek bewaken'. Hij stelt dat 'veel van Osama's commandocentra en geheime schuilplaatsen zich in grotten bevinden'.

De meeste Arabieren leefden tot voor kort in kampen rond de steden Jalalabad, Kandahar, Khost en Mazar-i-Sharif maar zij hebben deze plaatsen verlaten toen duidelijk werd dat de Amerikanen Afghanistan zouden gaan bombarderen.

'Hun huizen zijn leeg en ze rijden rond in pick-ups, trucks en auto's en hun voertuigen zijn gemakkelijk herkenbaar aan het donker getinte glas en de 'S' van 'security' op de nummerborden', aldus een Afghaanse commandant. 'En niemand zal het in zijn hoofd halen hen ergens op aan te spreken.'

Experts zeggen dat deze Arabische strijders gevaarlijke vijanden zijn. 'Ze hebben een intense hekel aan het Westen en zullen zich in Afghanistan desnoods doodvechten, omdat ze nergens anders terecht kunnen. Veel van deze figuren worden in eigen land gezocht voor terrorisme of andere misdaden.'

De Afghanen staan zelf ook bekend als geharde soldaten; ze kennen het terrein, zijn opgegroeid in een land dat extreme hitte en kou kent en zijn min of meer groot geworden met wapens. Maar het fanatisme en het gebrek aan erecodes maakt de Arabieren bijzonder gevreesd. De Taliban onderhielden voor de aanslagen relatief goede banden met enkele internationale hulporganisaties maar de 'Arabische gasten' maakten het werk voor deze organisaties de laatste maanden bijzonder moeilijk.

Arabische vrijwilligers zijn vanaf het begin van de jaren tachtig naar Afghanistan gekomen - in eerste instantie aangetrokken door de CIA en de Pakistaanse geheime dienst, de ISI, om tegen de communisten te vechten.

Tussen 1982 en 1992 zouden ongeveer honderdduizend moslims vanuit de hele wereld naar Pakistan en Afghanistan zijn getrokken. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst in trainingskampen, maakten kennis met islamistische bewegingen uit andere landen, ontdekten ideologische overeenkomsten en ontwikkelden een netwerk. Dat netwerk is altijd blijven bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden