Arabische dollars vloeien naar Egypte

AMSTERDAM - Abdel Fattah al-Sisi, Egypte's sterke man, ligt niet wakker van de Westerse kritiek op zijn harde legeroptreden. De reden: de puissant rijke vrienden van de generaal in de Golfstaten. In het bijzonder Saoedi-Arabië, waar Al-Sisi ooit militair attaché was. Goede vrienden in de regio die Egypte dezer dagen overladen met miljarden dollars aan steun.


Twaalf miljard om precies te zijn, afkomstig uit de rijk gevulde schatkisten van Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië.


'De Arabische en islamitische landen zijn rijk en zullen niet aarzelen om Egypte te helpen', sneerde de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Saoed Al-Faisal maandag naar aanleiding van de reacties uit de VS en Europa. De machtsgreep van Al-Sisi, aldus de bewindsman, was absoluut geen coup. Al-Faisal: 'En het presidentschap wordt nu vervuld door een burger, zoals de grondwet voorschrijft.'


Saoedi-Arabië en de VS zijn traditioneel Egyptes belangrijkste bondgenoten. Maar door de politieke crisis in Caïro staan beiden recht tegenover elkaar. Terwijl president Obama een militaire oefening met het Egyptische leger afzegt en het harde legeroptreden bekritiseert, steekt Ryad vrijwel elke dag Al-Sisi een hart onder de riem.


Het Saoedische koningshuis heeft de opmars van de Moslimbroederschap altijd met afschuw bekeken. De val van president Hosni Mubarak in 2011, een trouwe bondgenoot van drie decennia, wordt nog altijd beschouwd als een grote fout. Mubarak, aldus Ryad, was een garantie tegen politiek- en religieus radicalisme in het Midden-Oosten.


Terwijl Washington indertijd snel de handen van Mubarak aftrok, bleef de Saoedische koning Abdullah hem tot het laatst steunen. In tegenstelling tot de strijd in Syrië, heeft het oerconservatieve koningshuis nooit de noodzaak ingezien van een machtswisseling in Caïro en het bevriende Tunis.


Beide bondgenoten werden gezien als een bastion tegen islamistische revoluties. Naar bondgenoot Bahrein werden, samen met de andere Golfstaten, in 2011 troepen gestuurd om de straatprotesten de kop in te drukken. In Syrië echter, dat al jaren op gespannen voet leeft met Ryad, greep Saoedi-Arabië de protesten aan om eindelijk af te rekenen met het gehate Assad-regime.


Abdullah was er snel bij om de afzetting van Morsi en het neerslaan woensdag van de demonstraties te steunen. 'Het koninkrijk, het volk en de regering hebben altijd aan de zijde van de broeders in Egypte gestaan in hun strijd tegen terrorisme en ophitserij', zei Abdullah vrijdag in een verklaring voor de tv. Het ontruimen van de protestkampen van de Moslimbroederschap had toen al zo'n 600 doden gekost.


Door flinke cheques uit te schrijven, proberen de Golfstaten 'een stabiel en veilig' Egypte te bewerkstelliggen. De Saoedi's geven 5 miljard dollar aan hulp, de Emiraten drie miljard en Koeweit twee miljard dollar. Al-Sisi belde maandag de Saoedische kroonprins Salman om het koninkrijk te bedanken voor de onvoorwaardelijke steun.


De hulpbedragen van de Golfstaten maken meer indruk op Al-Sisi en zijn interim-regering dan die van het Westen. De economische en militaire hulp van de VS en de EU komt niet eens boven de drie miljard dollar uit. Bovendien stellen de Golfstaten, in tegenstelling tot het Westen, nauwelijks voorwaarden aan de besteding van de hulp.


De Saoedische media, die worden beheerst door de regering, laat zich deze dagen niet onbetuigd om te laten zien dat menig Egyptenaar blij is met de miljarden. 'De steun van de koning in de strijd tegen het terrorisme, toont aan dat het neerslaan van de protesten door het leger gerechtvaardigd was', schreef de dichter Farouk Guwaida in het Egyptische dagblad Al-Ahram.


En de schrijver Sami Khairallah, die ook de coup tegen Morsi steunde, zei dat de woorden van de Saoedische koning meer betekenen dan de miljarden van het IMF. 'Geen enkele Egyptenaar zal deze historische stap van koning Abdullah vergeten', aldus Khairallah.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden