Arabische buurlanden sluiten grenzen Qatar 'om terrorisme': in Doha werd maandag gehamsterd

Qatar is door Arabische buurlanden deels van de buitenwereld afgesloten, in een hoogoplopend diplomatiek conflict over het buitenlandbeleid van de rijke oliestaat. Andere golfstaten, waaronder Saoedi-Arabië, stellen dat Qatar terrorisme steunt.

Ana van Es
De diplomatieke wijk in Qatar. Beeld reuters
De diplomatieke wijk in Qatar.Beeld reuters

Zes Arabische landen Bahrein, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Jemen en Libië hebben maandagochtend alle diplomatieke banden met Qatar verbroken.

De onverwachte maatregel kan grote economische gevolgen hebben en plaatst Qatar en Saoedi-Arabië, twee belangrijke militaire bondgenoten van de Verenigde Staten, recht tegenover elkaar.

Qatar, een schiereiland, is alleen nog via de lucht en over water bereikbaar. In de hoofdstad Doha, een van de rijkste steden ter wereld, werd maandag gehamsterd in supermarkten uit angst voor een voedselcrisis.

Financiële steun

Saoedi-Arabië heeft de enige landsgrens geblokkeerd voor vrijwel alle verkeer. Qatarese vliegtuigen mogen niet meer door het Saoedische luchtruim vliegen, wat hen dwingt tot een lange omweg via Iran en Turkije. Ook buurlanden Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten hebben aangekondigd het vliegverkeer stil te leggen.

Volgens initiatiefnemer Bahrein levert Qatar steun aan 'gewapende terroristische activiteiten', 'sabotage' door Iran en 'ophitsing in de media.' Qatar wordt er al jaren van verdacht financiële steun te geven aan terreurgroepen als Islamitische Staat (IS), het Nusra-front in Syrië en de Moslim Broederschap in Egypte.

Maar dit gaat niet alleen over terrorisme: landen als Bahrein en Egypte vrezen ook de machtige Qatarese nieuwszender Al Jazeera, die ongekend voor de regio - vrijuit bericht over mensenrechtenschendingen en politiek verzet in Arabische buurlanden.

De diplomatieke boycot is afgekondigd ruim twee weken nadat de Amerikaanse president Trump een bezoek bracht aan Saoedi-Arabië. 'Onze relatie is extreem goed,' zei Trump tegen het staatshoofd van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al Thani. Qatar huisvest de grootste Amerikaanse legerbasis in de Arabische wereld. Maar in Republikeinse kring gaan sinds enige tijd stemmen op om deze legerbasis te sluiten en Qatar via diplomatieke druk meer in het gareel van de VS te dwingen.

Vlak na het Saoedische bezoek van Trump, waarin de Amerikaanse president stelde dat Iran de vijand van het Westen is geheel in lijn met het standpunt van Saoedi-Arabie escaleerde de situatie.

'Campagne van leugens'

Het Qatarese staatspersbureau zond teksten uit waarin sjeik Al-Thani lijkt te zeggen: 'Er is geen reden voor de Arabische vijandigheid tegenover Iran.' Dat is een aanval op het Iranbeleid van de VS en Saoedi-Arabië.

Al Thani heeft dit in werkelijkheid niet gezegd, aldus de autoriteiten in Qatar: het zou gaan om een 'hack' van de website van het persbureau. Maar het kwaad was geschied. Meerdere golfstaten, die zich al sinds de jaren negentig ergeren aan tv-zender Al Jazeera en in 2014 ook al eens de diplomatieke banden verbraken, gebruiken het incident nu als aanleiding om Qatar de les te lezen.

De regering in Doha spreekt van een 'campagne van leugens die het niveau van complete verzinsels hebben bereikt. Het onthult een verborgen plan om de staat Qatar te ondermijnen.' Qatar is in 2022 gastland voor het wereldkampioenschap voetbal. Organisator FIFA heeft nog niet gereageerd op de diplomatieke boycot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden