April is meer dan ooit Oranjeboekenmaand

Van de jonge twintigers moeten de uitgevers het niet hebben. De boekengolf rolt vooral richting babyboomgeneratie.

Maar liefst dertien boeken over de Oranjes komen dezer maanden op de markt. Vanwege Koninginnedag is april traditioneel een aantrekkelijke maand om boeken over de koninklijke familie uit te brengen, maar dit jaar zijn het ongekend veel.

De op handen zijnde abdicatie van koningin Beatrix en de inhuldiging van koning Willem IV vergroten de belangstelling. Maar het is vooral de honderdste geboortedag van Juliana, die de oudere generaties aan het lezen moet zetten.

‘Het zijn niet de vlotte jongens van tussen twintig en 25 jaar die deze boeken kopen, maar de babyboomers’ , zegt Joachim Dingus van uitgeverij Aspekt. Juliana, een onderschatte vorstin verscheen recentelijk bij Aspekt en is geschreven door Bert van Nieuwenhuizen.

Uitgeverij Carrera spant de kroon met drie titels. De vrouwen van prins Bernhard van Weekend-journalist Marc van der Linden verschijnt in augustus. Hij sprak met de twee tot voor kort onbekende dochters van Bernhard, Alicia en Alexia. Twee maanden later verschijnt Alexander, een biografie over de kroonprins van Peter van de Vorst. Net uit is Máxima, de Argentijnse jaren geschreven door twee Argentijnse journalisten. Niet gehinderd door vernietigende recensies telt de eerste oplage 25 duizend exemplaren.

In veel boeken domineert het beeld. Het Koninklijk Fotoalbum is samengesteld door de conservator van paleis Het Loo, Reny van Heuven-van Nes en bevat 1.250 foto's. De ondertitel luidt Oranje in beeld in de twintigste eeuw en is van uitgeverij Thoth, die overwegend kunstboeken uitgeeft. Het boek weegt 3 kilo en kost 49,50 euro en is daarmee het duurst. Voor de kleine beurs heeft Toth ook een kleine fotobiografie, Juliana. Evert Santegoeds, hoofdredacteur van Privé maakte het fotoboek Juliana, dierbare herinneringen bij haar honderdste geboortedag.

Historicus J.G. Kikkert heeft een slordige 25 boeken over de Oranjes op zijn naam staan en voegt daar De eeuw van Juliana aan toe. Prins Bernhard afficheerde hem als ‘nep-historicus’, toen hij zijn gramschap uitte over auteurs die het zijns inziens niet zo nauw nemen met de waarheid. Dat lot trof ook Gerard Aalders, die De prins kan mij nog meer vertellen schreef. Daarin worden alle affaires, echte en vermeende, nog eens op een rijtje gezet.

Pieter van Vollenhoven, die op 30 april 70 jaar wordt, heeft onlangs een vriendenboek in ontvangst genomen, geschreven door Ben Daeter. Impressies van een boeiend leven – prof. mr. Pieter van Vollenhoven heet het boek. Uitgever Yvonne van Gestel van Unieboek heeft ‘flink nagedacht’ of ze wel een Oranjeboek in de markt wilde zetten. ‘Maar de Oranjes zijn zo populair op dit moment.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden