Apple: wat omhoog gaat, komt ook een keer naar beneden

Apple is in een halfjaar op de beurs veranderd van recordbreker in schlemiel. Vanavond maakt het bedrijf kwartaalcijfers bekend. Brengen die redding?

'Wall Street', luidt een uitspraak van superbelegger Warren Buffet, 'is de enige plek op aarde waar mensen in een Roll Royce naar toe gaan om te luisteren naar het advies van mensen die met de metro reizen.'Het is een wijsheid die op het lijf lijkt geschreven voor de beleggers in Apple. De afgelopen maanden hebben ze elk onbevestigd bericht, iedere ongefundeerde tijding of het minste gerucht aangegrepen om hun stukken te dumpen.


Het gevolg: de Californische elektronicamaker is van het duurste bedrijf ooit, met een beurswaarde van rond de 660 miljard dollar afgelopen september, gekrompen tot een middenmotor. 290 miljard dollar beurswaarde ging in rook op.


Terwijl optimistische analisten veronderstelden dat de bodem was bereikt dwarrelde het aandeel vorige week opnieuw tientallen dollars omlaag, en eindigde onder de 400 dollar. Dat was voor het eerst sinds december 2011. Toen was er een echte aanleiding voor somberte: het bedrijf had amper twee maanden daarvoor zijn grote voorman Steve Jobs verloren.


De dood van de charismatische aanvoerder staat in schril contrast met het bericht dat vorige week de belegger de gordijnen injoeg. Cirrus Logic, een producent van audiochips, meldde een lagere afzetverwachting bij een van zijn klanten. Aangezien de fabrikant een grootleverancier is van componenten voor Apple's iPhone en iPad, was de optelsom gauw gemaakt. Dat Cirrus Logic zijn chips aan liefst 2.500 klanten wereldwijd verkoopt, deed er even niet toe.


De kwartaalcijfers die Apple vanavond nabeurs bekendmaakt, zullen weinig aan het negatieve beeld veranderen. Wall Street voorspelt een groei van de omzet, maar een daling van de winst - voor het eerst in tien jaar. De oorzaak zou liggen bij de iPhone 5, de smartphone die afgelopen november werd geïntroduceerd. Het toestel zou minder goed verkopen dan iedereen had gehoopt.


Sommigen waarnemers zijn ervan overtuigd dat Apple de concurrentie op de smartphonemarkt van vooral Samsung zal bevechten met een goedkopere variant op de iPhone. Het is de vraag in hoeverre een telefoon voor een budgetprijs werkelijk zou helpen. In plaats van klanten weg te lokken bij de concurrentie zou het goedkope broertje de verkopen van de iPhone 5 wel eens kunnen kannibaliseren. Dat zou de winstmarges pas goed onder druk te zetten.


Gebrek aan nieuwe producten die net zo'n revolutie kunnen ontketenen als de iPad lijken de beleggers ook zorgen te baren. In januari liet topman Tim Cook weten dat de 'pijplijn bomvol' zat met 'ongelooflijke producten'. Onder Cooks leiding, vinden doemdenkers, heeft Apple weinig innovatie laten zien. Wat de afgelopen anderhalf jaar van de band is gerold, zijn verbeteringen van bestaande producten. Alleen de buitenwereld speculeert zich al anderhalf jaar suf over een Apple-tv en nu die uitblijft al een maandje of drie over een iWatch - het horloge dat alle andere horloges overbodig zal maken.


Misschien is er wel iets anders aan de hand.


Wat omhoog gaat, wil een Engelse volkswijsheid, komt onvermijdelijk een keer naar beneden. Het is onrealistisch om te denken dat de omzet alleen maar kan blijven stijgen in het krankzinnige tempo dat Apple de afgelopen twee jaar heeft laten zien, was het oordeel eerder dit jaar van Sarah Rottmann Epps, onderzoekster bij marktvorser Forrester. Toch is dat de reden waarom veel beleggers het afgelopen jaar in het aandeel zijn gestapt.


'Ik schrok me te pletter van het type belegger dat Apple begon te kopen', zei Aswath Damodaran, hoogleraar finance aan de New York University vorige week in The New York Times. Hun verwachtingen, vindt de geleerde, waren te hooggespannen. Damodaran deed daarom zijn Apple-aandelen van de hand, toen die nog 610 dollar waard waren. Inmiddels koopt de hoogleraar weer aandelen in. 'Ze zijn geprijsd alsof het bedrijf in de toekomst niet meer zal groeien.'


Dat is de pech van Apple: het heeft beleggers die niet begrijpen dat elke bungeejump een keer eindigt met een strak gespannen koord, enkele meters boven de grond.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden