nieuws

Apple vraagt gebruikers nu vooraf of apps ze mogen volgen, tot woede van Facebook

Apple heeft zijn langverwachte nieuwe privacymaatregel nu daadwerkelijk ingevoerd. Gebruikers van iPhones en iPads krijgen vooraf de vraag: staat u toe dat deze app bijhoudt wat u doet in andere apps en op andere websites? Dit tot woede van enkele grote appbouwers, vooral Facebook.

Apple gaat dit soort popups voorschotelen Beeld Apple
Apple gaat dit soort popups voorschotelenBeeld Apple

De vraag die Apple zijn gebruikers stelt, brengt het bedrijf in conflict met andere (tech)bedrijven. Die verwachten advertentie-inkomsten mis te lopen als veel meer gebruikers dan nu aangeven dat ze niet meer mogen worden gevolgd. Facebook, een van de felste tegenstanders, plaatste zelfs een paginagrote advertentie in enkele grote Amerikaanse kranten om tegen Apple te protesteren.

In die advertentie werpt Facebook zich op als hoeder van de kleine bedrijfjes. Zij zouden essentiële inkomsten uit persoonlijke advertenties mislopen en zo hard worden geraakt door de update. Ook startte Facebook een website waar kleine bedrijven hun klachten over het nieuwe privacybeleid van Apple kwijt kunnen.

Facebook zelf voelt zich uiteraard ook bedreigd: het verzamelen van gebruikersdata en hiermee gepersonaliseerd adverteren vormt de kern van de bedrijfsvoering.

De vraag die Apple-gebruikers krijgen, komt voort uit de nieuwste update van de besturingssystemen op iPhones en iPads. Die moeten Apple-apparaten privacyvriendelijker maken. Gebruikers krijgen meer inzicht in welke apps welke gegevens verzamelen. Tot nu toe konden ze het ‘tracken’ door apps weliswaar stopzetten, maar moesten ze zelf naar die optie op zoek in de instellingen.

Dit soort pop-ups schotelt Apple voor. Beeld Apple
Dit soort pop-ups schotelt Apple voor.Beeld Apple

Facebook en Apple liggen vaker met elkaar overhoop. Apple heeft Facebook ervan beschuldigd geen oog te hebben voor de privacy van gebruikers. Facebook op zijn beurt beschuldigt Apple ervan zijn macht als beheerder van de App Store te misbruiken: apps van Apple zouden daarin worden bevoordeeld. Meer partijen, waaronder Spotify, hebben het bedrijf daarvan beticht. Op dit moment onderzoekt de Europese Commissie of er sprake is van machtsmisbruik door Apple.

Google

Een belangrijke vraag is nu wat Google gaat doen, het bedrijf achter besturingssysteem Android, dat op de meerderheid van de mobieltjes draait. In tegenstelling tot Apple is dit bedrijf voor een groot deel van zijn inkomsten afhankelijk van advertenties, waardoor het er minder belang bij heeft om datavergaring aan banden te leggen.

Tegelijkertijd hechten consumenten steeds meer aan privacy. Bovendien stelt de politiek, met name de Europese, almaar strengere eisen aan het privacybeleid van techbedrijven, waardoor Google mogelijk wel in beweging móet komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden