NieuwsAbsher

Apple en Google onder druk door app die helpt Saoedische vrouw te controleren

Apple en Google staan onder druk niet langer een app aan te bieden waarmee mannen in Saoedi-Arabië hun echtgenotes en dochters in de gaten kunnen houden. De app Absher geeft bijvoorbeeld een seintje wanneer vrouwen op het punt staan in een vliegtuig te stappen of het land te verlaten.

Samira al-Ghamdi, een psychologe in Jeddah, maakt in juni vorig jaar gebruik van haar zojuist verworven recht auto te rijden. Beeld REUTERS
Samira al-Ghamdi, een psychologe in Jeddah, maakt in juni vorig jaar gebruik van haar zojuist verworven recht auto te rijden.Beeld REUTERS

Absher is in Saoedi-Arabië te koop via de appwinkels van Google en Apple. Human Rights Watch en Amnesty International hebben beide ondernemingen opgeroepen de app uit hun winkelaanbod te verwijderen. De Amerikaanse senator Ron Wyden heeft zich in een brief aan Google en Apple bij de oproep aangesloten. Tegen radiozender NPR zei topman Tim Cook van Apple nooit van Absher te hebben gehoord, maar hij beloofde ‘ernaar te kijken’.

Absher werd zes jaar geleden ingevoerd door het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken. Elektronisch kunnen burgers met de app allerlei bureaucratische handelingen verrichten, zoals aangifte doen van een geboorte, een boete betalen en een rijbewijs vernieuwen. Per sms krijgen ze bericht wanneer documenten klaar zijn. Volgens de regering heeft Absher 11 miljoen gebruikers.

De app wordt echter ook gebruikt om vrouwen elektronisch in de gaten te houden. Volgens het in Saoedi-Arabië geldende voogdijsysteem hebben vrouwen voor tal van zaken in het leven, zoals reizen, toestemming nodig van hun mannelijke voogd – meestal hun vader of echtgenoot. Absher is daarvan een technologische perfectionering. Zo krijgen mannen bericht wanneer hun vrouw of dochter haar paspoort wil gebruiken of wil inchecken op een vliegveld.

‘De complete controle die de mannelijke voogd nu heeft maakt het leven van mannen makkelijker en beperkt het leven van vrouwen nog meer’, zegt Rothna Begum van Human Rights Watch tegen persbureau Reuters. Ook toestemming geven voor reizen wordt overigens eenvoudiger. Voorheen moesten mannen naar een overheidskantoor om een stempel in het paspoort van de vrouw te laten zetten.

Instellingen aanpassen

Sommige Saoedische vrouwen gebruiken volgens Begum Absher in hun voordeel door de instellingen op de telefoon van hun voogd aan te passen, zodat ze automatisch toestemming krijgen om te reizen. Maar lang niet alle vrouwen kunnen het risico lopen betrapt te worden.

De Amerikaanse website Insider sprak met een Saoedische vrouw die vorig jaar aan haar familie ontsnapte tijdens een vakantie in de Turkse badplaats Trabzon. Shahad al-Mohaimeed stal ’s nachts de telefoons van haar familieleden, om te voorkomen dat ze haar via Absher zouden kunnen achterhalen. De vrouw nam een taxi naar het nabijgelegen Georgië en kwam met hulp van de VN uiteindelijk in Zweden terecht.

Het Saoedische voogdijsysteem trok onlangs weer de aandacht toen de 18-jarige Rahaf al-Qunun zich, op de vlucht voor haar familie, opsloot op haar hotelkamer in Bangkok. Zij kreeg asiel in Canada.

Saoedische vrouwen ook elektronisch geketend, schreef de Volkskrant in 2012

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden