Apple beschuldigt Amerikaanse overheid van laster

De onenigheid tussen Apple en de FBI over de versleuteling van smartphones is uitgelopen op een ruzie tussen Silicon Valley en Washington. Volgens federale aanklagers probeert Apple zich de macht van de overheid toe te eigenen. Dat is laster, reageert Apple.

De politie van New York bewaakt een Apple Store op Fifth Avenue tijdens een anti-regeringsdemonstratie in februari.Beeld afp

Het is de nieuwste ontwikkeling in het conflict rond de telefoon van een terreurverdachte, dat zich al enkele weken voortsleept. De FBI wil dat Apple software schrijft om de telefoon van Syed Farook, de IS-aanhanger die samen met zijn vrouw in december 14 mensen vermoordde in San Bernardino, te kunnen kraken. Apple weigert dat, omdat dit de privacy en veiligheid van alle gebruikers in gevaar zou brengen.

Hoofdbewaker van de privacy

Volgens de aanklagers tast het standpunt van Apple de positie van 'instituten die de rechten en vrijheden van burgers proberen te beschermen' aan. In een 'legal brief', een document waarin de feiten en rechten van beide partijen uit de doeken worden gedaan, schrijven zij op sarcastische toon dat Apple zichzelf heeft benoemd tot 'de hoofdbewaker van de privacy van Amerikanen'. Maar ze wijzen er ook fijntjes op dat Apple de Chinese overheid maar al te graag zou helpen met soortgelijke versleutelingsproblemen - daarmee suggererend dat Apple zich hypocriet opstelt.

'De toon van het document leest als een aanklacht', reageerde Apple-advocaat Bruce Sewell enkele uren na het verschijnen van het document tijdens een persconferentie. 'In mijn dertig jaar ervaring heb ik volgens mij nog nooit een 'legal brief' gelezen die zo duidelijk is bedoeld om de tegenpartij te belasteren. Ik kan alleen maar concluderen dat het ministerie van Justitie zo wanhopig is dat ze alle etiquette aan hun laars lapt.' Om daar gemelijk aan toe te voegen: 'Iedereen opgepast, want het lijkt erop dat iedereen die het niet eens is met het ministerie van Justitie wordt beschouwd als een slechterik en als anti-Amerikaans.'

FBI-directeur James Comey.Beeld afp

Meer Apple versus FBI

De zaak Apple versus FBI is een titanenstrijd om een achterdeurtje. Hier draait het conflict om.

Lees hier het verslag van de zitting voor het Amerikaanse Congres.

NSA-klokkenluider Edward Snowden vindt de claim van de FBI dat alleen Apple de iPhone kan kraken 'gelul'.

Volgens VN-Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Raad Al Hussein dreigt de Amerikaanse overheid 'de doos van Pandora' te openen als zij Apple dwingt om de beveiliging van iPhones te omzeilen.

China

Volgens officieren van Justitie blijkt uit Apples eigen gegevens dat China in de eerste helft van 2015 data van meer dan vierduizend iPhones heeft opgeëist. In 74 procent van die gevallen ging Apple akkoord en leverde het bedrijf de gevraagde gegevens. Apple zou dus ook de Amerikaanse overheid gewoon moeten helpen, zo wordt gesuggereerd in het document.

Maar volgens advocaat Sewell zijn de beweringen gebaseerd op slecht onderbouwde nieuwsberichten, die onterecht beweren dat Apple samenspant met de Chinese overheid om de veiligheid van haar gebruikers te ondermijnen. 'Dit is hetzelfde als dat Apple de rechter zou vragen of de FBI wel te vertrouwen is, omdat Edgar J. Hoover opdracht zou hebben gegeven op de moord op John Kennedy. Zie ter aanvullende bewijsvoering de site samenzweringstheorie.com,' zo verwees de advocaat schertsend naar een niet-bestaande website.

Apple-advocaat Bruce SewellBeeld afp

Compromis

De twee kemphanen deden tot voor kort hun best om de strijd in goed overleg te beslechten. 'Ik twijfel niet aan hun motieven,' zei FBI-baas James Comey vorige week dinsdag nog, toen de zaak diende voor het Amerikaanse congres. Maar de lijmpogingen lijken volledig gestaakt en de toon is behoorlijk verhard. Daardoor is de kans dat er een compromis kan worden gesloten een stuk kleiner geworden, schrijft The Guardian. Mogelijk moet het Congres nu een brede nieuwe wet gaan formuleren die voorbijgaat aan de details.

De kwestie dreigt de relatie tussen Washington en Silicon Valley flink te verzieken. Veel grote technologiebedrijven hebben zich namelijk voor Apple uitgesproken en vrijwel niemand neemt duidelijk openlijk stelling voor de FBI.

Voor het Pentagon zal het even slikken zijn. Het Amerikaanse ministerie van Defensie is net bezig met het aanhalen van de banden met de techneuten uit Californië. Die kunnen helpen om de digitale beveiliging van de Amerikaanse overheid op te schroeven, is het idee. Minister van Defensie Ashton Carter kondigde vorige week aan dat voormalig CEO van Google en huidig bestuurslid van Alphabet Eric Schmidt een nieuwe adviesraad van het Pentagon gaat leiden.

Tijdens de hoorzitting in het Congres op 1 maart was de toon nog vriendelijk.Beeld epa
De campus van Apple in Cupertino.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden