Applaus voor frauderecord

De Sociale Dienst 28 jaar oplichten, da's niet niks. 'Godver, dat kost geld', reageert een bewoner aan de Maasbreestraat in Blerick....

De sociale recherche van Venlo deed vorige week een inval bij een 53-jarige man en 47-jarige vrouw uit Blerick die al sinds 1974 hebben verzwegen dat ze samenwonen. Al die tijd hebben ze ten onrechte een dubbele uitkering genoten. Volgens het Openbaar Ministerie in Roermond is de gemeente alleen de afgelopen vijf jaar al voor 110 duizend euro benadeeld. Omdat de fraude over die periode glashard te bewijzen valt, wordt dat bedrag in elk geval teruggevorderd. Het OM weet nog niet hoeveel de totale fraude bedraagt.

'Knap dat ze het zover hebben kunnen schoppen. Applaus voor deze mensen', vindt Annie Kraus, getooid in blauw spijkerpak. 'Het komt allemaal door de nonchalance van de gemeente. Die ambtenaren zijn gewoon te lui om iets te doen. Mensen die niet willen werken: stoppen die uitkering.'

In de volkswijk Hazenkamp staan de mensen geenszins te kijken van de uitkeringsfraude. Alleen de lange duur verbaast hen. In het centrum van Blerick, een uit de kluiten gegroeid dorp (30 duizend inwoners) dat bij de gemeente Venlo hoort, wordt Hazenkamp ook wel 'de probleembuurt' genoemd. Werkloosheid, drugs, vechtpartijen en problemen met hangjongeren kenmerken de wijk. Twee jaar geleden werd hier 'de Knoeperd' neergehaald, ooit de grootste flat van Nederland. Er woonden wel 23 nationaliteiten, beweert een man in de Maria Tesselschadestraat, die de omvang van de problematiek wil schetsen.

'Klein Chicago', wordt de buurt ook wel genoemd. Maar uitkeringsfraude? Dat gebeurt gewoon. 'Veel vrouwen die scheiden, komen hier in een goedkope huurwoning terecht. Dan leren ze weer een man kennen, gaan samenwonen, maar vinden het zonde om hun uitkeringsgeld op te geven', vertelt de bewoonster aan de Maasbreestraat. Ze wil absoluut niet met haar naam in de krant. Want verklikken, daar houden ze niet van in de Hazenkamp.

De kastelein van een lokaal café weet, na een telefoontje met een informant, precies om welke man het gaat die zo lang heeft gefraudeerd: 'Geen gemakkelijk type. Eentje uit het circuit. Die loop je niet zomaar om.' Volgens het Openbaar Ministerie verrichtte hij ook 'werkzaamheden in de bromfietsenhandel' en werden bij een huiszoeking verdovende middelen en een groot bedrag aan contant geld gevonden. De kastelein moet lachen: 'Bromfietshandel? Die doet echt wel iets meer dan in bromfietsen handelen.' Hij vermoedt dat de man pas zo laat is gesnapt omdat geen ambtenaar in Venlo hem aan durfde te pakken.

Volgens het OM hebben ambtenaren in de praktijk weinig controlemogelijkheden. De meeste controles vinden vanachter het bureau plaats. De Sociale Dienst moet het vooral hebben van verklikkers en tips. Maar juist daar hebben ze in de Hazenkamp een broertje aan dood. 'Laat die heren in Venlo, aan de overkant van de Maas, maar eens beter hun werk doen', schampert Annie Kraus.

Er zijn mensen die de bijstand echt nodig hebben. Maar er zijn er ook die de uitkering als een extraatje beschouwen, bovenop hun illegale inkomsten. 'Benzinegeld, zo noemen we dat in het café', aldus een stamgast. In de Hazenkamp is uitkeringsfraude zoiets als je belastingbiljet net niet helemaal correct invullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden