Applaus voor elke bak stemmen

Iraakse vrijwilligers zijn gisteren in Soesterberg begonnen de stemmen te tellen die hun landgenoten in Nederland hebben uitgebracht. 'Ze zijn supergemotiveerd.'

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman

De stemmentellers geven een kort applausje als een nieuwe doorzichtige bak met pakweg vijfhonderd stemformulieren wordt omgekeerd. De biljetten worden vervolgens op stapels gelegd van de verschillende partijen, onder het strenge oog van de toezichthouders. De tafels met de formulieren zijn met blauwe linten afgeschermd van de andere aanwezigen.

Ongeveer tachtig Nederlandse vertegenwoordigers van de deelnemende partijen hebben zich aangemeld om te mogen toezien bij het tellen. Izaak weet dat zijn partij van de christelijke minderheid niet veel stemmen zal krijgen. Toch wil hij graag aanwezig zijn bij 'deze memorabele eerste stap naar democratie in Irak'. Hij kan niet zo dichtbij komen dat hij de stembiljetten kan lezen. 'Maar het gaat eerlijk, dat zie ik', zegt hij.

De lijst die Wasfi al-Bedri vertegenwoordigt is in Irak aan de shi'itische kiezers aanbevolen door groot-ayatollah Al-Sistani, de belangrijkste shi'itische geestelijk leider. Al-Bedri heeft de tv-beelden gezien van lange rijen shi'ieten die zich niet lieten afschrikken door het geweld. 'Ze hebben hun stem uitgebracht tegen het terrorisme', zegt hij. Hij verwacht dat zijn partij de grootste wordt, met 40 procent van de stemmen. 'Maar niet alleen wij, heel Irak heeft gewonnen door het goede verloop van deze verkiezingen.'

De vertegenwoordiger van de Turkmeense partij komt erbij staan. Hij kreeg er bijna ruzie om met zijn werkgever, maar hij moest en zou bij de telling van deze historische verkiezingen aanwezig zijn. Veel Nederlandse vertegenwoordigers van de Iraakse partijen kennen elkaar, omdat ze samen verkiezingsbijeenkomsten organiseerden. Het is nu groot feest, vinden ze. 'Maar de weg naar democratie is lang', zegt Izaak.

Ze verbazen zich erover dat de helft van de Iraakse stemgerechtigden in het veilige Nederland niet de moeite nam om te stemmen. Ze hebben onderling afgesproken de komende twee weken niet te zullen praten met Irakezen die geen bruine inkt op een vinger hebben, het teken dat je hebt gestemd.

'Dit zijn de vreugdevolste verkiezingen die ik ooit heb meegemaakt', zegt Harald Hameleers, Nederlands vertegenwoordiger van de Internationale Organisatie voor Migratie, die de Iraakse verkiezingen buiten Irak organiseert. Wereldwijd hebben 280 duizend Irakezen in veertien landen een stem uitgebracht. In Nederland waren dat er 14.164, ruim 96 procent van de kiezers die zich hadden geregistreerd.

Hameleers verwacht dat morgenavond alle stemmen zijn geteld. De uitkomst wordt dan naar de Jordaanse hoofdstad Amman gestuurd. Na gedegen controle worden ze tussen 10 en 15 februari naar Bagdad gezonden.

Het tellen verloopt soepel, zegt Hameleers. Hij is geroerd door de toewijding van de Iraakse vrijwilligers bij deze verkiezingen. 'Ze zijn supergemotiveerd.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden