Appeltaart (9)

Harde korst, appels te gaar, een taart die bij het snijden uiteenvalt - verleden tijd met dit recept, aldus Jan van Ark uit Ugchelen....

Jacomijn de Raad

'Joodse' appeltaart. Voor een bakblik van 23,5 bij 32,5 cm: 1 kilo zure appels; 1 schoongeboende citroen; 6 eetlepels suiker; kaneel; 4 eieren; 250 gram fijne tafelsuiker; 2,5 dl olie; 250 gram bloem; 2 theelepels bakpoeder.

Zet de oven op 180 graden, vet het bakblik in. Schil de appels en verdeel ze in partjes. Rasp de citroen en pers hem uit. Meng sap en raspsel met 4 eetlepels suiker en kaneel naar smaak door de appel.

Doe de eieren en de fijne suiker in een kom en mix ze 5 minuten; de substantie wordt stroperig. Klop er de olie, bloem en bakpoeder door tot een glad deeg. Giet de helft van dit deeg in het bakblik en verdeel de helft van de appel erover. Herhaal dit en strooi er ten slotte 2 eetlepels suiker over.

Zet de taart 90 minuten in de oven; dek eventueel op het laatst de bovenkant af met aluminiumfolie tegen verbranden. Van Ark laat na afloop de taart nog een kwartiertje in de laagste temperatuurstand in de oven doorgaren.

Appeltaart met deksel van E. Boudelmeijer (Maastricht)

'Mijn moeder leerde me dit maken toen ik een jaar of 10 was', schrijft Boudelmeijer. 'Een kind kan de was doen.'

Voor een springvorm van 26 cm doorsnee: 375 gram bloem; 125 gram witte basterdsuiker; 1 zakje vanillesuiker; snuf zout; 1 ei; 200 gram zachte boter.

Meng bloem, suikers en zout en maak er dan met ei en boter een deeg van; eerst met de mixer met deeghaken, dan verder met de hand. In de koelkast 30 minuten laten rusten.

1 à 1,5 kilo stevige appels (goudrenetten); 100 gram suiker; kaneel; sap en geraspte schil van 1 citroen; 1 zakje rozijnen; eventueel rum. Laat de rozijnen wellen in warm water of rum. Schil de appels, snijd ze in pinkdikke schijven. Pocheer die in kokend water (eventueel appelsap), giet ze af en bestrooi ze met de suiker en de citroenschil. Voeg rozijnen en kaneel toe.

Beboter de springvorm. Bebloem het aanrecht. Verdeel het deeg in 3 gelijke delen. Rol een deel uit voor de bodem, en een deel voor de opstaande zijkant.

Bekleed de vorm hiermee en leg de appels erin. Rol het derde deel uit tot een deksel, leg het op de appels en druk het goed aan op de rest van het deeg.

Bak de taart 50-60 minuten op 200 graden (heteluchtoven 180 graden). Na afkoeling kan er citroenglazuur op, een stroopje van poedersuiker met citroensap. Boudelmeijer: 'Koel, niet koud, is -ie het lekkerst.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden