Appels uit de oven met toffeesaus en walnoten

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Appels uit de oven met toffeesaus en walnoten (dessert voor 4 personen)

Loethe Olthuis
null Beeld .
Beeld .

Haar collega's bij het ministerie van VROM noemden haar al 'sustainable Susan', nog voor ze, jaren geleden, ging bloggen op sustainableyou.nl. Dit jaar heeft Susan Gerritsen-Overakker haar groene genen eindelijk verzilverd met een boek: Let's Go Green. Nee, geen kookboek. Wat het dan in deze rubriek doet? Simpel: 'groen eten' is een belangrijk onderdeel van 'groen leven' en Gerritsen-Overakker geeft bergen inspirerende tips hoe je dat kunt doen. Net als voor milieubewust kleding kopen, reizen, feesten, werken, wonen, opvoeden en alles wat we verder doen in ons leven.

Voordat u nu een toekomst vol kou, rauwe kool en slobbertruien ziet: Gerritsen-Overakker maakt groen leven leuk. Sterker nog, na een half uurtje lezen sta je te popelen om haar adviezen uit te proberen.

Genieten

Wat zegt Gerritsen-Overakker over eten? Vooral dat u moet genieten. En vooral écht eten uit het seizoen moet kopen, zoals Nederlandse venkel en snijboontjes, sappige appels en peren in september en verrukkelijke kaas bij de bioboer of boerenmarkt. Dat koken met minder vlees véél lekkerder is dan u denkt, en ook gemakkelijker. Dat biologisch eten niet duurder hoeft te zijn, kijk bijvoorbeeld op biobudget.nl en biovoordeel.nl. Dat u best fairtrade chocolade mag eten en dat een groente-abonnement heel handig is.

Nee, afzien wordt het niet met Gerritsen-Overakker. Daarom draag ik dit seizoenstoetje aan haar op. Ik gebruik gravensteiner-appels uit mijn tuin, maar alle Nederlandse handappels zijn prima.

Ingrediënten

- 75 g biologische boter (+ extra voor invetten)
- 75 g bruine basterdsuiker
- 50 ml biologische slagroom
- 10 gedroogde (fairtrade) dadels, ontpit
- 30 g Nederlandse walnoten
- 4 biologische Nederlandse appels

Bereiden

Maak de toffeesaus: laat al roerend de boter, basterdsuiker en slagroom in een kleine pan smelten. Breng aan de kook en roer het, al kokend, 1 minuut door. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Hak de dadels en noten samen in grove stukjes. Vet een ovenschaal in, zo groot dat de appels er net in passen. Schil de appels of laat de schil eraan zitten, net wat u wilt: met schil blijven ze iets sappiger. Steek de klokhuizen ruim uit de appels en vul de holtes met de helft van het noten-dadelmengsel. Roer de rest van het mengsel door de toffeesaus en schenk de saus over de appels. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de appels ongeveer 40 minuten in het midden van de oven tot ze zacht zijn, bedruip ze tussendoor een paar keer met de saus. Dek de schaal steeds weer goed af. Haal de gare appels uit de oven, zet ze op bordjes en schep de saus eromheen. Geef er eventueel bolletjes ijs bij.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden