Recept

Appelbollen met cranberry en rozemarijn

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: appelbollen met cranberry en rozemarijn (10 stuks).

Leuk hoor, kerst. Maar na 3 dagen voorbereiden, 4 liter soep, 10 preien uit de tuin, 1 kilo spinazie, 3 gemberwortels, 2 liter kaassaus, anderhalve kilo verantwoorde zalm, 2 pakken roomboterbladerdeeg, 2 bakken roomijs, 12 gasten, 6 gezellige, late avonden en 10 flessen wijn, godzijdank niet alleen door mij geconsumeerd, voel ik me een oververmoeide, alcoholische walrus op het droge.

Gelukkig blijven we op Oudejaarsavond rustig thuis, ook omdat we anders poes Snoes bibberend uit de kledingkast moeten opgraven. Maar onverwacht bezoek kan altijd. Dus toch oliebollen. Niet mijn sterkste punt.

Maar wacht. Ik kom nog om in het bladerdeeg, de cranberries en het Sinterklaasamandelspijs en in de kelder staat nog een kistje appeltjes. Waarom geen frisse appel- in plaats van oliebollen?

Bereiding

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rooster de gehakte noten in een droge koekenpan iets bruin en knapperig en laat ze op een bord afkoelen. Verkruimel de amandelspijs met je vingers en meng goed met de cranberrycompote; meng er tenslotte de notenstukjes door. Schil de appels en bestrijk ze rondom met een schijfje citroen. Steek met de appelboor de klokhuizen uit de appels. Maak de holtes 3 tot 4 keer groter. (Geef de klokhuizen en schillen aan uw konijnen, kippen of cavia's.)

Vul de appels met het spijs-noten-cranberrymengsel en druk dit goed aan. Bestuif het werkblad met bloem, verwijder de plasticjes van het bladerdeeg en rol de plakjes één voor één iets uit zodat ze om de appels heen passen. Strooi wat rozemarijn over het deeg en zet de appels er met de bovenkant naar beneden op. Bestrijk de deegranden met wat water en vouw het deeg langs de appels omhoog. Druk rondom goed dicht en keer de bollen om.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop het ei goed los. Doe de suiker in een diep bord. Bestrijk de boven- en zijkanten van de bollen met een kwastje dun met ei en rol de bollen voorzichtig door de suiker. Zet de appelbollen, sluitkant naar beneden, op de bakplaat. Bak ze in het midden van de oven in ca. 25 min. goudbruin. Laat ze iets afkoelen en haal ze voorzichtig los. Eet ze lauw of koud.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Loethe Olthuis. Foto Studio V

Ingrediënten
50 g walnoten, in kleine stukjes
200 g amandelspijs
4 eetl. cranberrycompote (zelfgemaakt of pot)
10 kleine appels
2 schijfjes citroen
10 plakjes diepvries-roomboterbladerdeeg, ontdooid
2 eetl. bloem
Naaldjes van 2 takjes rozemarijn, heel fijngehakt
1 ei
5 eetl. kristalsuiker
Bakpapier, appelboor, kwastje

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over