Appel-amandel-kruimeltaart
Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven.
Ik hou 't erop dat januari een heel fijne maand kan zijn. Kijk, als we blijven zeggen dat het zo'n sombere tijd is, gaat iedereen dat op een gegeven moment geloven. Ik doe het andersom. Ik maakte met de hond een prachtige wandeling in de mist, we kwamen thuis, ik zette thee en bakte deze taart. Er kwamen gelukkig een paar vrienden om hem op te eten, er kwam wijn op tafel en niemand ging meer naar huis. Zie je nou: hartstikke gemoedelijk, die januarimaand.
Ingrediënten
Voor het deeg
100 g koude boter
200 g bloemsnuf zeezout
1 ei
Voor de vulling
100 g amandelen (of amandelmeel)
100 g bruine basterdsuiker
1 ei
rasp en sap van 1 citroen
2 goudrenetten, in dunne schijfjes
Voor de kruimels
50 g bloem
50 g amandelmeel
50 g boter
50 g bruine basterdsuiker
Bereidingswijze
Wrijf de boter door de bloem tot het mengsel eruitziet als grove kruimels. Voeg zout en ei toe en meng fluks tot een stevig deeg. Als het iets te droog is, voegt u er nog een druppel ijskoud water aan toe. Wikkel in plasticfolie en laat het 30 minuten tot 1 uur in de koelkast rusten.
Rol het deeg uit tot een lap die in een ingevette taartvorm (liefst met losse bodem) van 22 centimeter doorsnede past. Leg de vorm 30 minuten in de vriezer.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak de bevroren vorm 15 minuten voor.
Maal de amandelen met de bruine suiker, het ei en het citroensap en de -rasp tot een gladde paté. Besmeer de taartbodem ermee en leg de schijfjes appel erop. Maak een kruimeldeeg door de ingrediënten met koele handen tot kruimels te wrijven en bestrooi de taart ermee.
Bak de taart 35 minuten af tot hij goudbruin is en serveer met dunne custard of crème fraîche.
Yvette van Boven laat het gerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven