App onderweg

Het is zomer dus hoort u van alle kanten dat u de auto weer zomerklaar moet maken.Wij zeggen: laat de auto voor wat-ie is en zorg er liever voor dat de smartphone zomerklaar is. Heb je meer aan en kost een stuk minder.

Inpakhulp


De belangrijkste vraag voor elke vakantieganger is: hebben we alles? GetPacked is een van de handigste hulpmiddelen bij het inpakken van de koffers. Eigenlijk, durven we wel te stellen, is GetPacked de ideale schoonmoeder. Ze weet precies wat welk gezinslid moet meenemen en geeft ruim van te voren tips die de voorbereiding voor de vakantie vergemakkelijkt. GetPacked weet ook wat in welke koffer zit, zodat bij een overnachting langs de autobaan niet alle koffers open hoeven om de lenzenvloeistof terug te vinden.


Kaartlezer


Culinaire onnozelheid leidde er al eens toe dat we in Lyon opgescheept zaten met een bord varkensmaagjes. Een lokale lekkernij die ons niet helemaal kon bekoren, niet in de laatste plaats doordat de sponzige substantie zich zelfs na overvloedig kauwen weigerde over te geven. Deze app staat het Hollandse dwaallicht bij tijdens de martelgang door Franse menukaarten en kent de betekenis van de meest inheemse Franse gerechten. De app is tevens prijswinnend voor verreweg het lelijkste icoon.


Hallo. Slapen?


Zomaar bij iemand aanbellen en vragen of je er mag overnachten zal vaak niet het gehoopte resultaat opleveren, maar dankzij internet weet de reiziger nu precies welke particulieren in de buurt één van hun slaapkamers aanbieden voor een betaalbare overnachting. Met af en toe verpletterend mooie verblijven, laat Airbnb zien. De dienst kan ook van pas komen in tijden van nood: vorig jaar hielp de dienst slachtoffers van orkaan Sandy bij het zoeken van tijdelijke verblijfruimte in de omgeving.


Virtuele brievenbus


Voor de techies die een nas hebben (voor de mindere techies: een nas is een harde schijf die aan het netwerk is gekoppeld, zodat je overal vanuit het netwerk bij foto's, video's en documenten kunt) is er AndFTP, een app waarmee onderweg toegang tot alle bestanden verkregen wordt. Met deze app kun je bijvoorbeeld onderweg foto's vanaf de tablet en smartphone thuis op de netwerkschijf zetten. En andersom zijn alle documenten die thuis staan toegankelijk. Vanwege de grote hoeveelheid data die met AndFTP verstuurd zal worden, kan de app in het buitenland het best gebruikt worden in combinatie met een veilige wifiverbinding. Alternatieven zijn FtpCafe en FTPServer. Voor iOS is er onder meer FTP On The Go (euro 4,49). En voor de niet-techies is er natuurlijk altijd nog Dropbox.


Datameter


De mobiele internetter in het buitenland die geen onbeperkte databundel heeft, moet goed opletten hoe veel bytes er zijn ontvangen en verstuurd. Daar zijn talloze apps voor. Een heel aardige is 3G Watchdog voor Android. Laat zowel in detail als globaal zien hoe de vlag erbij hangt en kan ook overweg met 4G, die nieuwe snelle mobiele internetvariant. Bezitters van een iPhone en iPad kunnen terecht bij de app.


Noodgeval


Een app die je het liefst zo min mogelijk gebruikt: SOS op Reis. Kent de nummers van alarmcentrales in tweehonderd landen, bewaart alle benodigde polis- en zorgverzekeringnummers en heeft een onlineschadeformulier, dat direct ingevuld en verstuurd kan worden. Mooi is de optie 'smart melden' die direct het kenteken van de auto, de locatie, de verzekeringsgegevens en de oorzaak van schade of pech doorgeeft aan de aangesloten verzekeraar. Ook kan een oproep worden verstuurd aan de alarmcentrale van de verzekeraar, die dan binnen vijf minuten terugbelt. Handig om sowieso te hebben: de gratis eerste-hulpapp van het Rode Kruis.


Tentvinder


Een variant op Find my iPhone is Waar 's m'n tent? Ideale app voor de festivalganger die na gedane zaken in een woud van koepeltentjes op zoek moet naar zijn eigen verblijfplaats. Door bij vertrek de gps-coordinaten van de tent vast te leggen, kun je later de weg terug eenvoudig vinden. Werkt tot op een paar meter nauwkeurig, dus het laatste stukje nog even goed opletten.


nachtkijker


En als de auto dan toch zomerklaar gemaakt moet worden, neem dan deze app ook even mee: Speed Tracker. De meeste functies geloven we wel (exacte snelheid, afgelegde afstand, al die dingen die de meeste boordcomputers ook kunnen). Extrahandig is de functie head-up display voor de donkere snelwegnachten: leg de smartphone op het dashboard (antislipmatje is aan te bevelen, alsmede een directe aansluiting op de sigarettenaansteker vanwege het grote stroomverbruik) met het scherm naar boven. Speed Tracker toont de snelheid in spiegelbeeld, waarna deze leesbaar voor de bestuurder in de voorruit verschijnt. Bezitters van een Saab zullen helemaal tevreden zijn, want bij dit fijne merk kan de dashboardverlichting worden uitgeschakeld.


Speed Tracker, iOS, Android, euro 3,95.


Extra: Goedkoper

Over twee weken wordt dataroaming (mobiel internetten in het buitenland) in de Europese Unie opnieuw goedkoper. Nu kost een megabyte nog maximaal 70 cent, vanaf 1 juli is dat 45 cent. Vanaf volgend jaar wordt het nog goedkoper (20 cent) en komt er ook concurrentie op de markt voor dataroaming, omdat gebruikers dan zelf een aanbieder mogen kiezen. Telefoneren binnen de EU kost vanaf 1 juli maximaal 24 cent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden