NieuwsCheckgesprek
App neemt verplicht checkgesprekje in horeca over
Een app waarmee horeca-bezoekers in- en uitchecken kan ook worden gebruikt om het ‘checkgesprek’ aan de deur overbodig te maken. Vul één keer de zeven vragen in en je hoeft het daarna niet meer te doen. En als iemand positief test, kan de QR-code bovendien verraden bij wie die persoon in de buurt is geweest. Zo werkt de check-app meteen als een corona-app.
Een groep tech-ondernemers presenteert maandag een nieuw platform om het verplichte checkgesprek in de horeca te automatiseren. Dat scheelt gedoe bij de deur en levert op termijn een database op waar de GGD gebruik van zou kunnen maken bij contactonderzoek na een besmetting. De app checkgesprek.nl respecteert volgens de initiatiefnemers de privacy van horecabezoekers.
‘We denken dat klanten al gauw genoeg zullen hebben van dezelfde zeven RIVM-vragen over hun gezondheid’, zegt tech-investeerder Valentijn Bras (47). Ook horeca-eigenaren zijn volgens hem niet graag een personeelslid kwijt die voor deur moet staan om de vragen te stellen. De overheid eist een reservering en een checkgesprek vooraf, wanneer op 1 juni bars, hotels en restaurants in Nederland weer opengaan. ‘Door klanten in en uit te laten checken, en een chatbot in te zetten, vergemakkelijken we dit proces en bouwen we meteen een nuttige database op.’
QR-code
Checkgesprek.nl biedt horeca-ondernemers een poster aan met een unieke QR-code die ze op hun raam kunnen hangen. Klanten scannen voor binnenkomst die code en beantwoorden de 7 vragen (verkoudheid, keelpijn, koorts). Is de klant klachtenvrij dan verschijnt een groen scherm die hij bij binnenkomst aan de ober kan laten zien. Bij vertrek scant de klant de poster opnieuw. Als hij binnen 48 uur een volgende bar bezoekt, springt de app na het scannen van een nieuwe QR-code meteen op groen. Horeca-ondernemers betalen 1 euro per dag aan checkgesprek.nl voor deze service. De klant betaalt niks.
Initiatiefnemer Bras: ‘Ik holde meteen naar mijn laptop toen Rutte in zijn persconferentie het woord checkgesprek liet vallen. Ongelofelijk, die url bleek nog vrij!’ Bras werkte al met twaalf man aan het systeem met chatbots onder de werktitel magiknaarbinnen.nl. Bras hoopt dat meer openbare locaties vrijwillig een qr-code gaan aanvragen, zoals bijvoorbeeld kappers. ‘De GGD zou, onder strikte voorwaarden, onze databank kunnen gebruiken als zij na een besmetting willen weten wie nog meer op een bepaald tijdstip in een restaurant zat.’ Bij aanmelding beslissen gebruikers zelf of zij hun naam, postcode, telefoonnummer of mailadres invullen; anoniem blijven kan ook. ‘Zelf zou ik graag een telefoontje krijgen van de GGD als ik lang in de buurt van een besmet persoon ben geweest.’ Mailadressen kunnen volgens Bras ook anoniem worden gedeeld met de GGD via een hashing-techniek (versleuteling). Na dertig dagen wist Checkgesprek alle locatiegegevens (het coronavirus heeft een incubatietijd van twee weken).
Volgens Lokke Moerel, hoogleraar techniek en internationaal recht in Tilburg, is het in- en uitchecken met QR-codes een goed idee. ‘Als een bezoeker later besmet blijkt, dan is het mogelijk anderen die toen ook aanwezig waren te waarschuwen. Je weet als corona-patiënt nog wel met wie je 1 op 1 contact hebt gehad de afgelopen weken, maar niet met wie je in een openbare ruimte hebt gezeten.’ Dan wordt Moerel kritisch. ‘Voor dit soort contactonderzoek is geen centrale database met contactgegevens nodig.’ Er kan volgens Moerel een pushbericht worden verstuurd naar alle gebruikers van de checkgesprek-app die dan een waarschuwing ontvangen als de qr-code matcht met die op hun telefoon.
Volgens de hoogleraar ondergraaft de app wel het doel van zo’n checkgesprek: klanten uitdrukkelijk laten stilstaan bij hun verantwoordelijkheden. ‘Het is moeilijker onware antwoorden te geven recht in iemands gezicht, zo zitten wij als mens nu eenmaal in elkaar. Dit effect haal je weg als mensen anoniem zeven keer nee kunnen klikken in een app.’
Lees ook
Plan voor ‘terrassenzee’ in binnenstad Breda: ‘Een inhaalronde voor de horeca’
Cafés en restaurants mogen vanaf 1 juni dertig gasten binnen ontvangen, maar zo’n limiet is er niet voor terrassen. Ondernemers in Breda zien hun kans schoon.
Italië gaat weer open, soort van: ‘In restaurants zit er zelfs tussen stellen plexiglas’
Voorzichtig probeert Italië het leven weer op te pakken. Correspondent Jarl van der Ploeg dronk de afgelopen dagen weer een cappuccino aan de bar en zat op een terrasje. Al ging dat niet zoals vanouds. ‘Het is heel strak geregeld allemaal, on-Italiaans eigenlijk.’