App moet misdaden tegen de menselijkheid aantonen

Slachtoffers en ooggetuigen van misdaden tegen de menselijkheid kunnen met een speciale app bewijsmateriaal verzamelen voor in de rechtszaal. De app 'eyeWitness to atrocities' (ooggetuige van Wreedheden) kan de echtheid van foto's en video's vaststellen. De app is maandag gelanceerd door de International Bar Association (IBA).

Thomas van der Kolk
Ter illustratie Beeld anp
Ter illustratieBeeld anp

Volgens de in Londen gestationeerde internationale advocatenorganisatie is de echtheid van vermeend bewijsmateriaal vaak moeilijk te controleren, waardoor de opnamen of foto's waardeloos zijn in de rechtszaal. En dat terwijl burgers wereldwijd steeds vaker mobiele telefoons met camera's bij zich hebben.

Apps van de week

Elk weekend presenteert de Volkskrant een selectie van nieuwe, opmerkelijke en ongebruikelijke apps. Bekijk hier de selectie van deze week.

Sri Lanka

Het idee voor de app ontstond naar aanleiding van een documentaire van Channel 4 in 2011 over de vermeende executie van Tamil-opstandelingen door soldaten van het Sri Lankaanse leger. De beelden werden uitgebreid geanalyseerd, maar desondanks kon de echtheid ervan niet worden bewezen. De soldaten konden dus niet op basis van deze beelden worden berecht.

Om de kans te vergroten dat dergelijke beelden er wél toe doen tijdens een rechtszaak hebben de makers van de eyeWitness-app een aantal zaken ingebouwd. Om te beginnen worden de gps-coördinaten, de datum en de tijd van de gemaakte beelden opgeslagen. Daarnaast wordt het aantal pixels van de gemaakte beelden geteld, wat zou moeten aantonen dat het materiaal niet gemanipuleerd is.

De app richt zich in de eerste plaats op hulpverleners en anderen die een relatief grote kans hebben om met oorlogsmisdaden in aanraking te komen. De IBA hoopt allereerst de verantwoordelijken voor oorlogsmisdaden in Syrië, Oekraïne en Congo te kunnen opsporen en laten berechten. Later kan de app bijvoorbeeld ook worden ingezet voor misdaden van ordetroepen bij demonstraties.

null Beeld Google Play
Beeld Google Play

App

De app is vooralsnog alleen te downloaden in de appwinkel van Google, maar het is de bedoeling dat de app snel wordt aangepast om ook op andere apparaten te kunnen draaien.

Paniekknop

De gebruiker kan zich alleen registreren nadat hij zes foto's heeft ge-upload die worden gebruikt om de gegevens in de app te versleutelen. Zo moet het moeilijker worden gemaakt om de gemaakte beelden te ontfutselen. Daarnaast wordt alle informatie weggestopt achter een individueel wachtwoord. En er kunnen geen schermafbeeldingen van de app worden gemaakt. Voor het geval een slachtoffer of ooggetuige wordt gesnapt met belastend materiaal op zijn of haar telefoon is er een 'paniekknop'. Met een enkele druk op die knop wordt de gehele app en alle opgeslagen informatie verwijderd.

'Er zal geen spoortje bewijs achterblijven dat een specifieke video op de telefoon heeft gestaan', verzekert bedrijfsadvocaat Ian McDougall van Lexis Nexis, de Londense bedrijfsopslagdienst die aan de app heeft meegewerkt, tegenover The Guardian.

Het verstuurde materiaal wordt door een team van advocaten in Londen bekeken. Zij bepalen vervolgens of de beelden naar een internationaal tribunaal moeten worden verstuurd. De appmakers kunnen uiteraard niet verzekeren dat het materiaal zal worden toegelaten tot de rechtbank. Ook is er geen garantie dat buitenlandse grootmachten kunnen worden tegengehouden als zij proberen toegang te krijgen tot de beelden. 'Maar we zullen er wel alles aan doen om dat te proberen te voorkomen', aldus McDougall.

null Beeld Play Store
Beeld Play Store

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden