App helpt inwoners van IJsland met 'incest-alarm' veilig te daten

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER IRENE DE POUS

AMSTERDAM - Op een eiland zoals IJsland, met nog geen 320 duizend inwoners, is uiteindelijk iedereen familie van elkaar. De enige vraag is van hoe nabij. Om te voorkomen dat je per ongeluk met een onbekende neef of nicht in bed duikt, is er daarom sinds deze week de 'Islendinga'-app (IJslander-app). Tik tijdens een date stiekem je eigen naam en die van je nieuwe liefde in en de telefoon vertelt waar de wegen van jullie voorouders elkaar kruisen.

De app maakt gebruik van een digitale mega-stamboom waar nagenoeg alle IJslanders in voorkomen. Op basis van oude documenten van privépersonen, kerkregisters, verslagen van volkstellingen en kronieken bracht een onderzoeksbureau de afgelopen tien jaar alle bekende genealogische informatie van IJsland bijeen in een database.

De stamboom gaat tot 1.200 jaar terug en is volgens de makers de enige stamboom ter wereld die bijna een hele natie beslaat. Bijna alle IJslanders die na 1703, de start van de volkstellingen, zijn geboren komen er in voor, en de helft van de eilandbewoners die vanaf de bewoning in 874 tot 1703 leefden.

'IJslanders hebben vanaf de aankomst van de eerste bewoners in de negende eeuw een fascinatie gehad voor genealogie', zegt Kari Stefansson, de directeur van het onderzoeksbureau dat de informatie voor de stamboom verzamelde, over de telefoon. 'Alle oude IJslandse sagen beginnen met eindelozen stambomen. Die gingen vooral over de hogere standen, maar gewone mensen werden daardoor geïnspireerd hun eigen stamboom bij te houden.'

Nog altijd is stambomen bijhouden een nationale sport, schrijft journaliste Eygló Svala Arnarsdóttir op haar site. 'Als je je partner aan je familie voorstelt, is de eerste vraag altijd: wie zijn zijn mensen?'

De ijverigheid van de eilandbewoners heeft geloond: uit genetische testen die zijn vergeleken met de database blijkt dat de documentatie accuraat is.

En dankzij de database kan de nieuwe app met 'incest-alarm' voorkomen dat je je voormalige date ineens op een familiebijeenkomst tegenkomt, volgens de makers (drie ICT-studenten) een overbekend probleem onder jongeren.

Kari Stefansson moet daar om lachen. 'Inteelt komt nauwelijks voor op IJsland, blijkt uit onze database en medische gegevens.' De app lijkt dus vooral weer het nieuwste excuus voor IJslanders om met de eigen stamboom bezig te zijn.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden