Apothekers verdienen al deze kritiek niet

Kan de Volkskrant nu eindelijk eens ophouden met de tendentieuze berichtgeving over apothekers? Het pincipe 'hoor en wederhoor', dat zichzelf respecterende journalistenen hanteren, geldt zeker alleen voor andere beroepsgroepen?...

AMSTERDAM Corine Colijn

'Apothekers knippen om beurs te spekken', meldde de Volkskrant van 8 juni. Uiteraard zijn wij als apothekers de hele dag bezig om over de rug van de patiënten heen, de verzekeraars te belazeren, patiënten af te zetten en de overheid zoveel mogelijk geld uit de zak te troggelen. Onze derde auto moet immers ook betaald worden?

Dat 'knippen' waar de zorgverzekeraar het over heeft, gebeurt aan de lopende band; helemaal correct. Maar wel omdat de overheid dat van ons vraagt. Slaap- en kalmeringsmedicatie die voor drie maanden wordt voorgeschreven (wat veelvuldig gebeurt, omdat geen arts precies weet welk middel nu wel en welke niet voor drie maanden mag), zijn wij verplicht om voor een maand af te leveren. Officieel mogen we niet eens een herhalingsrecept maken, maar om de huisarts én de patiënt niet te veel te belasten (elk telefonisch consult bij de huisarts heeft ook zijn prijs!), doen wij dit vaak wel.

Ook komt het regelmatig voor, dat patiënten nog genoeg van een geneesmiddel in huis hebben, en (een deel van) het recept nog helemaal niet wíllen hebben. Volgens de zorgverzekeraar moet ik dan blijkbaar deze patiënt weer drie maanden medicatie in de maag splitsen, met grote kans dat deze helemaal niet gebruikt gaat worden.

Ook verplicht de overheid ons, om nieuwe geneesmiddelen slechts voor veertien dagen af te leveren. Deze maatregel is bedoeld om te voorkomen dat er voor drie maanden wordt afgeleverd, terwijl het geneesmiddel maar een paar dagen gebruikt wordt, omdat het niet bevalt of om wat voor reden dan ook. Ook dan wordt er geknipt, wederom door de overheid opgelegd.

Natuurlijk zullen er apothekers zijn, die misbruik maken van deze regelingen; fraude komt overal voor. Fraude moet ook met alle macht bestreden worden. Maar als ik de Volkskrant lees, krijg ik de indruk dat ik als apotheker tot de meest corrupte beroepsgroep van Nederland behoor, en dat wil ik toch met kracht ontkennen. Ik heb wel wat beters te doen dan de hele dag op de centen te letten.

De farmaceutische zorg voor patiënten, medicatiebegeleiding, en alles wat daar bij hoort, daar hou ik (en met mij heel veel collega's!) me mee bezig en daar wil ook beoordeeld worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden