Apothekers raken deel bonus kwijt

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid pakt de apothekers alsnog een deel van hun bonussen af. Het voorstel waarmee het kabinet vrijdag akkoord ging, moet minimaal 400 miljoen per jaar opleveren....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

De minister ziet zijn reparatiewetgeving als 'stok achter de deur'. Sinds ruim een week overlegt hij intensief met de apothekersvereniging KNMP en Zorgverzekeraars Nederland over een structurele oplossing voor de torenhoge bonussen (tot 60 procent van de prijs) die apothekers van de farmaceutische industrie ontvangen. Het streven is een forse prijsverlaging van alle merkloze medicijnen, waardoor het bonussysteem vanzelf verdwijnt.

Om niet met lege handen te staan als het overleg mislukt, heeft Hoogervorst een nieuw kortingsvoorstel ingediend. Dat gaat met spoed naar de Raad van State. De minister hoopt dat de bonuskorting daardoor uiterlijk per 1 april een feit is.

De KNMP is 'niet blij' met het reparatiewetje, maar heeft begrip voor de positie van de minister. Die ziet zich geconfronteerd met een steeds verder oplopende tegenvaller sinds het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) medio december de korting van de apothekersbonussen verbood. Het proces was aangespannen door de KNMP.

Door de uitspraak van de rechter miste de minister vorig jaar 115 miljoen aan bezuinigingen op de medicijnkosten. Voor dit jaar was er een besparing van 432 miljoen ingeboekt. Iedere maand uitstel kost Hoogervorst 36 miljoen. Als het nieuwe voorstel op 1 april ingaat, bedraagt de totale tegenvaller ruim 230 miljoen. De verzekeraars sluiten niet uit dat de premies zullen stijgen.

De uitgaven voor medicijnen bedragen dit jaar naar verwachting 4,4 miljard. Dat is 10 procent van de totale zorguitgaven. Geneesmiddelen vormen de snelst stijgende kostenpost (8 procent per jaar) in de zorg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden