Apothekers in het nauw

Veiligheid versus gemak, dat is de kwestie waarmee apothekersorganisatie KNMP de klanten van de nieuwe gemaksapotheken van Etos bang probeert te maken....

Theo Stielstra

Toegegeven, veel apotheken zijn behoorlijk bijdetijds geworden; een modern informatiesysteem met de digitale medicijnendossiers van de klanten, vaak een bezorgservice en natuurlijk de vanouds bekende 24-uursdienst. Al moet je soms na vijf uur 's middags een dorp verderop, er is altijd aan medicamenten te komen bij een spoedgeval.

En daar denkt Etos, in samenwerking met Albert Heijns bezorgdienst Albert, tegenop te kunnen. Waar de Etos-winkeltjes vooral mee kunnen scoren, is hun locatie. Etossen liggen in de grootste winkelgebieden, en de afhaalbalies bij Albert Heijn idem dito. Aangezien veel klanten daar toch twee, drie keer per week komen, is het nauwelijks moeite om er meteen de medicijnen op te pikken. Vooral voor pillen die geen haast hebben, zoals bij een herhalingsrecept, is dat lekker makkelijk; de moderne consument is nu eenmaal een lui wezen met een hekel aan een gezond ommetje.

Maar dan hebben we buiten de lobby van de verenigde apothekers gerekend. Natuurlijk is de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) niet blij met concurrentie. De marges van de apotheker staan toch al zwaar onder druk. Minister De Geus was zelfs van plan de apothekers zo'n fors inkoopvoordeel te ontfutselen dat de hele branche moord en brand schreeuwde: één op de vijf apotheken zou failliet gaan, en tweeduizend banen staan op de tocht. De maatregel is nu even uitgesteld, maar het gevaar allerminst geweken.

Logisch dat de club van zich laat horen; meer concurrentie maakt de spoeling dunner.

Maar zijn de argumenten waarmee KNMP tegen Etos waarschuwt, wel eerlijk? De afhaalbalies zouden 'onveilig en ongewenst' zijn, omdat de medicijnen niet door een gediplomeerde apotheker worden overreikt, maar door een Etos- of Albert Heijn-meisje. 'Wie veiligheid belangrijk vindt, zal kiezen voor zijn eigen apotheek', overdrijft het bedreigde apothekersgilde de gevaren nog.

De apothekers vergeten maar even voor het gemak dat de Etos-medicijnen evengoed door gediplomeerde functionarissen worden geteld en gewogen. En dat het medicijngebruik van Etos-klanten even veilig in een centraal dossier wordt bijgehouden.

Als Etos dus van mening is dat ze dat winstgevend en efficiënt kan doen, moet de drogisterijketen dat vooral proberen. De Etos-apotheker let wel op de veiligheid. Laat de consument dan maar oordelen over het gemak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden