Apothekers in actie tegen bemoeizucht verzekeraars

De apothekers starten een campagne tegen een aantal grote verzekeraars omdat die zich te veel bemoeien met de inhoud van de zorg aan patiënten....

Patiënten die verzekerd zijn bij bijvoorbeeld verzekeraars als Menzis, CZ en Agis krijgen het advies over te stappen. Volgens de apothekers bemoeien deze zich ‘op detailniveau’ met het geneesmiddel waar iemand recht op zou hebben.

Zo vergoeden ze vanaf 1 januari tot 1 juli volgend jaar in principe alleen de cholesterolverlager simvastatine volledig, omdat dit middel van de Indiase fabrikant Ranbaxy het goedkoopst is. Het concern is de grootste farmaceutische firma van India die zich nu op de Europese markt richt.

‘Verzekeraars kunnen de aanspraak van verzekerden op geneesmiddelen maandelijks wijzigen, terwijl verzekerden slechts een keer per jaar van verzekeraar kunnen wisselen. Als je ooit geneesmiddelen nodig hebt, is het heel vervelend om van geneesmiddel te moeten wisselen, niet omdat je arts of apotheker dat adviseert, maar omdat je verzekeraar dat van je verlangt’, aldus KNMP-voorzitter Marga van Weelden.

Volgens haar blijkt uit onderzoek van de Stichting Farmaceutische Kengetallen dat de bemoeienis van verzekeraars meer kost dan oplevert door al het administratieve gedoe eromheen. In posters, dagbladadvertenties en folders bevelen apothekers een aantal verzekeraars aan, zoals Avero Achmea, FBTO en ONVZ.

De woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland laat weten dat de organisatie zich beraadt op stappen tegen deze campagne van de apothekers. ‘Dit brengt patiënten onnodig in de war. Het is nog steeds zo dat de huisarts of specialist bepaalt welke medicijnen iemand krijgt. Als de arts op het recept meldt dat een ander middel medisch noodzakelijk is, krijgt de patiënt ook dit vergoed.’

De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) maakte onlangs bekend dat zorgverzekeraars hun klanten volgend jaar meer proberen te sturen naar aanbieders die volgens hun de beste prijs-kwaliteit leveren. Daardoor zal het volgend jaar vaker dan nu voorkomen dat iemand die via een zogeheten naturapolis is verzekerd, niet meer 100 procent van de kosten vergoed krijgt als hij kiest voor een ziekenhuis of apotheek waarmee de verzekeraar geen contract heeft. Mensen kunnen zich ook verzekeren via een restitutiepolis die meer keuzevrijheid biedt, maar wel duurder is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden